Roszkoszmosz

Oroszországban elhalasztották az új szupernehéz hordozórakéta létrehozatalát

Helyette a Holdra jutást Angara rakétákkal fogják megoldani.

2015.04.22 22:14MTI

Oroszországban elhalasztották az új szupernehéz rakéta létrehozatalát, amellyel az eredeti tervek szerint orosz űrhajósok 2029-2030-ban a Holdra jutottak volna el - jelentette be a Roszkoszmosz orosz űrhivatal szerdán.

Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezetője elmondta, hogy ehelyett a Holdra jutást Angara rakétákkal fogják megoldani.

A szakember alig egy hete jelentette be, hogy az orosz űrhajósok Holdra szállását 2029-2030-ra tervezik. Azt is elmondta akkor, hogy "közel vannak" az ehhez szükséges szupernehéz hordozórakéta gyártójának kiválasztásához.

Komarov, illetve Dmitrij Rogozin, űrkutatásért és hadiiparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes a múlt hétfőn számolt be Vlagyimir Putyin államfőnek az orosz űrkutatási program alakulásáról, az orosz Távol-Keleten épülő Vosztocsnij űrkikötő állapotáról.

A Roszkoszmosz vezetője arról tájékoztatta az orosz elnököt, hogy az új szupernehéz hordozórakéta az Angara rakétacsaládra fog épülni. Indítását 2024-2025-re tervezik az új oroszországi űrkikötőből. A Holdra repülést két szakaszban, az égitest körül keringő egyik űrállomáson való átszállással képzelik el.

Komarov most elmondta, hogy az orosz elnök a múlt héten utasítást adott az Angara-A5B hordozórakéta és az ember vezette űrhajók új nemzedéke elkészítésének, valamint az orosz Távol-Keleten lévő Vosztocsnij űrkikötő építésének felgyorsítására.

Az űrkikötő átadása késik. Az ott dolgozó munkások szerdán jelentették be, hogy éhségsztrájkot kezdenek, amíg nem kapják meg az építési vállalkozótól az elmaradt fizetésüket. A Sztrojindusztrija cég január óta összesen több mint 16 millió rubellel (több mint 86 millió forint) tartozik 311 embernek.

Rogozin tavaly szeptember elején közölte, hogy az orosz elnök előzetes jóváhagyását adta a szupernehéz hordozórakéták gyártására vonatkozó tervekre. Ezek hordképessége első ütemben 70-80 tonna lesz, de elérheti a 120-150 tonnát is - mondta Rogozin, hozzátéve, hogy a szupernehéz rakéták gyártása 2020 után valósulhat meg.

Az amerikai űrhivatal, a NASA ugyancsak tavaly, augusztus végén jelentette be, hogy szupernehéz rakéta építésébe kezd, amelynek tesztelése legkorábban 2018 végén lesz. A Space Launch System (SLS) nevű rakétájával várhatóan 2025-ben ember indulhat a Marsra, és ezt a rakétát használnák a sokat vitatott aszteroidabefogó küldetéshez is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.