Korrupciós ügyek

Hivatalosan is megszűnt Markó Attila képviselői mandátuma

A bukaresti képviselőház szerdai ülésén tudomásul vette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának lemondását.

2015.04.15 13:07MTI

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) által visszaéléssel vádolt Markó Attila akkor mondott le mandátumáról, amikor a vádhatóság a képviselő őrizetbe vételéhez kérte a képviselőház hozzájárulását.

A házbizottság arra hivatkozva halasztotta el április elején a képviselő lemondásának tudomásul vételét, hogy a kézzel írt lemondólevelet csak fénymásolatban kapta meg. Az eredeti irat megérkezése és Markó Attila képviselői mandátumának megszűnése után már nem lesz szükség a parlament jóváhagyására ahhoz, hogy a DNA a politikus előzetes letartóztatását kérje a bíróságtól.

Az RMDSZ politikusát a kommunizmus idején államosított ingatlanokat visszaszolgáltató restitúciós hatóság kártérítési bizottságában vállalt szerepe miatt akarják ismét bíróság elé állítani. A DNA többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolta meg a kártérítési bizottság nyolc volt tagját - köztük Markó Attilát -, akik állítólag 85 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

A december óta Magyarországon tartózkodó Markó Attila korábban úgy nyilatkozott: igazságtalanul vonták őt felelősségre Romániában, nem is akar visszatérni oda, Magyarországon akar új életet kezdeni. A Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának adott interjújában a politikus azt állította, a román állam az igazságügyi rendszert eszközként használja fel arra, hogy megakassza a restitúciós folyamatot, újból államosítson már visszaszolgáltatott ingatlanokat.

Markó Attila szerint Magyarország nem adná ki őt, ha Romániában európai vagy nemzetközi elfogatási parancsot adnának ki ellene. "A magyar állam több ízben és több formában is tudtomra adta, hogy nem engedi el a kezemet, mert a magyar állam is úgy értékeli, hogy ebben a kérdésben szó sincs bűncselekményről" - fogalmazott az RMDSZ politikusa.

Markó Attilát tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen amiatt, hogy egy restitúciós jogszabályt végrehajtó bizottság tagjaként az erdélyi református egyháznak visszaszolgáltatta a kommunisták által 1948-ban elkobzott sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét. Az ítélethirdetés óta másik két restitúciós ügyben gyanúsította meg visszaéléssel a DNA, arra hivatkozva, hogy Markó Attila is tagja volt az állítólag túlértékelt kártérítéseket jóváhagyó bizottságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.