Iráni atomprogram

Izrael üdvözölte az amerikai kongresszus iráni döntését

Az izraeli kormány stratégiai ügyeinek minisztere szerint jó kompromisszum az a washingtoni törvényjavaslat, amely kongresszusi jóváhagyásra kötelezi az amerikai kormányt az Iránnal kötendő végleges szerződés esetén, mert akadályként szolgálhat egy rossz egyezmény ellen.

2015.04.15 09:11MTI

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága kedden egyhangúlag megszavazott egy kompromisszumos törvénytervezetet, amely 52 napra csökkentené a kongresszus rendelkezésére álló időszakot az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötendő megállapodás mérlegelésére.

Steinicnek a közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában elhangzott szavai szerint ezek után az amerikai vezetés és tárgyalóküldöttség jelentősebb erőfeszítéseket fog tenni a lehetséges rések betömésére, "egy jobb vagy legalábbis elfogadható megállapodás elérésére".

Úgy vélte, ez egyben az izraeli diplomácia eredménye is, mert a szavazásban részt vevő szenátorok maguk is azt mondják, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a washingtoni kongresszusban március 3-án elhangzott beszéde meghatározó volt a törvényjavaslat elfogadásában.

A rádióban szintén megszólított Omer Barlev, az ellenzéki Cionista Tábor kneszetképviselője ugyanakkor elutasította Steinic állításait. Kijelentette, hogy a szenátusban elért egyetértés így is, úgy is megszületett volna, s hangsúlyozta, hogy Netanjahu követeléseinek többsége nem szerepel a törvény megfogalmazásában. Sőt, az ellenzéki honatya szerint Netanjahu az amerikai kormánnyal fennálló vitája miatt elvesztette befolyását a nukleáris egyezmény ügyeiben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.