Döntött az amerikai szenátus

Iráni atomprogram: kompromisszumra jutottak a menetrendről

Kompromisszumra jutottak az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus és demokrata vezetői abban, hogy a készülő törvénytervezetben 52 napra csökkentsék azt az időszakot, amely a kongresszus rendelkezésére állna az iráni nukleáris program csökkentéséről megkötendő megállapodás mérlegelésére.

2015.04.14 18:31MTI

Barack Obama elnök előzetesen kilátásba helyezte: meg fogja vétózni a törvénytervezetet, amely felhatalmazná a kongresszust arra, hogy beleszólása legyen az iráni nukleáris programról potenciálisan tető alá hozandó egyezségbe. Egyelőre nem világos, hogy a 100 tagú szenátusban meglesz-e az elnöki elutasítás felülírásához szükséges 67 szavazat.

A kompromisszum, amelyről még a nap folyamán szavaz is a külügyi bizottság, 30 napot adna a törvényhozóknak az Iránnal megkötendő végleges megállapodás vizsgálatára, ezután 12 napot az elnöknek az esetleges vétóra, majd újabb tíz napot a kongresszusnak a vétó elleni szavazásra.

Bob Corker republikánus szenátor szerint ezalatt Obamának nem lesz módja feloldani az Irán ellen a kongresszus által elfogadott szankciókat.

A kétpárti megállapodás értelmében a törvénytervezetből kimarad az a záradék is, amely arra kényszerítette volna az elnököt: igazolja, hogy Irán nem támogat semmilyen olyan terrorcselekményt, amely az Egyesült Államok vagy amerikai állampolgárok ellen irányul. Obamának ehelyett jelentések sorozatát kellene elkészíttetnie a kongresszus számára, egyebek között a terrorizmus problémájáról.

A Hatoknak (köztük az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának), valamint Iránnak június 30-ig kellene megállapodniuk az iráni atomprogram korlátozásáról és a Teherán ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések megszüntetéséről.

John Kerry külügy- és Ernest Moniz energiaügyi miniszter kedden zárt ajtók mögött tájékoztatta a szenátus tagjait a tárgyalások állásáról. Keddi lapjelentések szerint Obama elnök előző nap amerikai zsidó szervezetek vezetői és kampánytámogatók előtt érvelt az Iránnal kialkudott nukleáris keretegyezmény mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.