Diplomácia

Még 14 magyart kell kimenekíteni Jemenből

Szijjártó Péter közlése szerint a jelenlegi információk alapján 14 magyarról, illetve magyar családok tagjairól lehet tudni, akik el akarják hagyni Jement.

2015.04.13 16:55MTI

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Barcelonából telefonon nyilatkozva emlékeztetett: vasárnap 26-an érkeztek Kartúmba, őket a helyszínen a kairói magyar nagykövetség első beosztottja, a helyi tiszteletbeli konzul és a helyi magyar kereskedőház munkatársai fogadták. Mindannyian jól vannak, köztük a hetedik hónapban lévő állapotos nő és a gyermekek is - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: a 26 ember közül négyen helyben lakó rokonokhoz mentek, és nem igényeltek további segítséget. Hatan hajnalban felszálltak egy Isztambulba tartó repülőre, ahonnan Budapestre utaznak majd tovább, nekik megvannak a repülőjegyeik, így ők sem kértek további segítséget. Tizenhatan jelenleg egy kartúmi szállodában tartózkodnak, közülük tizennégyen Budapestre kívánnak jönni, ez várhatóan hétfő este Dohán keresztül történhet, ketten pedig Ammánba utaznak tovább.

Megjegyezte: a szállás és az ellátás költségeit a helyi tiszteletbeli konzul fedezi.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a mentőakció végrehajtásának költsége a jelenlegi számítások alapján mintegy ezer dollár személyenként.

Szijjártó Péter felidézte: a vasárnapi információik alapján még hatan voltak Jemenben, akik magyarok vagy magyar családok tagjai. Azonban ahogy romlik a helyzet, egyre többen jelentkeznek olyanok, akik eddig ezt nem tették meg, így jelenleg úgy tűnik, 14 emberről tudnak, akik magyarok, illetve magyar családok tagjai - közölte. Hozzátette: az ő evakuálásukat jelenleg szervezik, a tárgyalások mostani állása szerint e csoport egy része kedden távozhat, addig is folyamatosak az egyeztetések.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.