Könyvesbolt megtámadását is tervezték

Nyilvános lefejezésre készült egy spanyolországi terrorsejt

A csoport egy barcelonai zsidó könyvesbolt megtámadását is tervezte, valamint el akart rabolni egy katalóniai bankvezért, és a váltságdíjból akarta finanszírozni terrorcselekményeit. Emellett a csoport fiatal harcosokat akart toborozni az IÁ-nak Katalóniában.

2015.04.11 09:17MTI

Nyilvános helyen akart lefejezni egy embert az a spanyolországi iszlamista terrorsejt, amelynek tagjait a héten vették őrizetbe a hatóságok Katalóniában - közölte a madridi államügyészség pénteken.

Az ügyészség szerint lehallgatott telefonbeszélgetések alapján a szélsőségesek azt tervezték, hogy elrabolnak egy embert, és véletlenszerűen kiválasztott áldozatukat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet módszeréhez hasonlóan sárga kezeslábasba öltöztetik, majd a nyílt utcán lefejezik, akciójukat pedig videóra veszik.

A magát "Iszlám Testvériség a Dzsihád Hirdetéséért" néven nevező szélsőséges csoport tagjait - tíz férfit és egy nőt - szerdán vették őrizetbe a hatóságok egy terrorellenes akcióban.

Barcelona térségében és Tarragona tartomány több településén tartottak házkutatásokat, amelyek során gránátokat, lőfegyvereket, késeket és pokolgépek előállításához szükséges anyagokat foglaltak le.

A rendőrség közölte, az őrizetbe vettekkel szemben "a terrorista dzsihadizmussal, különösen az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható különböző bűncselekmények" gyanúja merült fel.

Pénteken a bíróság elrendelte hét gyanúsított letartóztatását, a csoport egy 17 éves tagját pedig javítóintézetbe küldte. Az utóbbi hónapokban több olyan csoportot is felszámoltak Spanyolországban, amely olyan önkéntesek toborzásával foglalkozott, akik készek a szíriai vagy iraki konfliktuszónákba utazni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.