Iszlám Állam

Terrorizmus miatt négy boszniai férfi ellen emeltek vádat

A férfiakat azzal vádolják, hogy részt akartak venni a szíriai és az iraki harcokban, illetve csatlakozni akartak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.

2015.04.10 14:54MTI

Terrorizmus miatt négy boszniai férfi ellen emelt vádat pénteken a bosznia-hercegovinai ügyészség - számolt be honlapján a Nezavisne Novine című szarajevói napilap.

A férfiakat azzal vádolják, hogy részt akartak venni a szíriai és az iraki harcokban, illetve csatlakozni akartak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.

A négy férfit februárban, a Damaszkusz fedőnevű akció keretében fogták el két másik társukkal együtt. A gyanú szerint a lefogottak terrorista akciókat pénzeltek, terrorista csoportokat szerveztek, valamint külföldi harcokban való részvételre buzdítottak és toboroztak embereket.

A boszniai ügyészség pénteki közleménye szerint az elsőrendű vádlott, Husein Erdic február elején török "ismerőseivel" megszervezte, hogy két társa Bosznia-Hercegovinán kívül tevékenykedő félkatonai szervezethez, az Iszlám Állam szíriai és iraki csoportjához csatlakozzon. Negyedik társuk biztosította a szükséges pénzt, és megszervezte az utazást. A hatóságok a tervezett indulás napján csaptak le rájuk.

A balkáni ország tavaly fogadta el a külföldi összecsapásokban való részvétel tilalmáról szóló törvényt. Eszerint a külföldi hadszíntéren harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. Öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Továbbá négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka muszlim, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai összecsapásokban azonban bizonyítottan több tucat, a nem hivatalos becslések szerint pedig mintegy 200 bosznia-hercegovinai harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban. A hatóságok információi szerint húszan vesztették életüket a szíriai harctéren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.