Iszlám Állam

Autós öngyilkos merényletet akart elkövetni egy férfi egy katonai bázisnál

Letartóztattak pénteken egy amerikai állampolgárságú férfit, aki arra készült, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezettel öngyilkos merényletet hajtson végre a Kansas állambeli Fort Riley katonai bázisnál.

2015.04.10 21:48MTI

A 20 éves John T. Bookert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy megtévesztő műveletének keretében fogták el. Booker péntek reggel két fedett ügynök társaságában megjelent a bázisnál, hogy megpróbálja működésbe hozni az egyébként ártalmatlan robbanószerkezetet.

A gyanúsítottra, ha elítélik, akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak.

A bírósági ügyirat szerint Bookerre tavaly márciusban figyelt fel az FBI, amikor egy Facebook-posztjában azt írta, hogy kész meghalni a dzsihádért. Egy hónappal korábban a férfi felvételét kérte a hadseregbe.

Amikor az FBI ügynökei a Facebook-bejegyzés után kérdőre vonták, elismerte, hogy ahhoz hasonló támadást szeretett volna amerikai katonák ellen elkövetni, mint Nidal Hasan őrnagy a texasi Fort Hoodban 2009 novemberében. Booker jelentkezését elutasította a hadsereg.

Októberben kapcsolatba került az FBI egy titkos ügynökével. Ez utóbbi márciusban bemutatta őt egy ugyancsak a szövetségi terrorelhárításnak dolgozó férfinak, aki egy magas rangú sejknek adta ki magát, és azt állította, hogy terrortámadásra készül az Egyesült Államokban. Booker vállalta, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre.

Március 10-én Booker a két ügynök társaságában felvett egy IÁ-propagandavideót. Két nappal ezelőtt egy újabb felvétel készült róla, amely egy halomnyi ál-robbanószer előtt ábrázolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.