Nő az aggodalom az iszlamista milíciák miatt

A muszlimok is elítélik a terrort és az öngyilkos merényletet

A csendes többség ugyan a paradicsomba akar jutni, de nem önfeláldozással.

2014.07.02 22:45MTI
Forrás: Wikipedia

A muzulmán országok lakosságának többsége növekvő aggodalommal figyeli az iszlamista milíciák térnyerését, a megkérdezettek nagy része ellenezte a legismertebb csoportok, például az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, a nigériai Boko Haram vagy a radikális palesztin Hamász szervezet működését - derült ki egy közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

A washingtoni Pew Research Center felmérése szerint az úgynevezett "erőszakos taktikák" (például az öngyilkos merényletek) támogatottsága számos országban csökkent az utóbbi évtizedben, habár néhány államban még mindig vannak olyan jelentősebb rétegek, amelyek elfogadják az ilyen cselekedeteket az "iszlám védelmében".

A kutatóközpont munkatársai 14 ezer embert kérdeztek meg tizennégy muszlim országban. A felmérés április és május között készült, még azelőtt, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet jelentős területeket foglalt el Irakban és bejelentette egy iszlám kalifátus létrehozását.

Libanonban a megkérdezettek 92 százaléka tart az iszlám radikálisoktól. Ugyanez az arány Tunéziában 82, Egyiptomban 75, Nigériában 72, Pakisztánban 66, a palesztin területeken 65, Malajziában pedig 63 százalék.

Még nagyobb többség ellenzi a legtöbb országban az iszlamista fegyveres csoportok tevékenységét. Az al-Kaidával szembeni ellenérzések Libanonban a legerősebbek, itt a lakosság 96 százaléka utasítja el a terrorszervezetet. Egyiptomban 81 százalék ez az arány.

A nigériaiak 79 százaléka volt negatív véleménnyel a Boko Haram fegyvereseiről, Pakisztán lakosságának pedig 59 százaléka utasítja el a tálibokat. A Hamász támogatottsága is csökkent, a Gázai-övezetben a tavalyi évben még a megkérdezettek 63 százaléka támogatta a szervezetet, idén ez 54 százalékra csökkent.

A Pew Research Center munkatársai nem tudtak közvélemény-kutatást tartani a polgárháború sújtotta Irakban és Szíriában.

Az öngyilkos merényletek elfogadottsága a palesztin területeken volt a legmagasabb, bár az ezt elfogadók aránya itt is csökkent, a 2007-es 70-ről 46 százalékra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.