No smoking

Ausztriában még e-cigivel sem lehet majd nyilvánosan füstölni?

Más európai országokhoz hasonlóan általános dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben is 2018 májusától egy törvénytervezet szerint, amelyet pénteken ismertetett az osztrák egészségügyi és a gazdasági miniszter.

2015.04.10 17:25MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A vendéglátóhelyeken kívül a dohányzás tilos lesz majd a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek 2016 júliusáig önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek.

Sabine Oberhauser egészségügyi történelmi egészségmegőrző lépésnek nevezte a jogszabályt. A miniszter szerint a szabályzás kiterjed majd az elektromos cigarettákra is, mert ezek is függőséget okozhatnak, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki egészségkárosító hatásukat. A miniszter hangsúlyozta: a többi minisztériummal és egészségbiztosítási pénztárral is együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a fiatalok soha ne próbálják ki a cigarettát, vagy minél előbb szokjanak le róla.

A több mint 144 ezer tagot számláló vendéglátóipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 előtt dohányfüstmentessé teszi a helységeit. Az Osztrák Hematológiai és Onkológiai Társaság elnöke áttörésnek nevezte a szigorítást.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) turizmusért felelős vezetője azt szorgalmazta, hogy a vendéglátóipari egységek a szállodákhoz hasonlóan szintén létrehozhassanak külön dohányzóhelyiségeket.

Egy 2012-es közvélemény-kutatás szerint az osztrákok csaknem harmada, a férfiak 38, a nők 27 százaléka dohányzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.