Ukrán válság

A donyecki szakadár vezető Ukrajna teljes szétuhállására figyelmeztet

Ukrajna teljes széthullását vetítette előre Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki oroszbarát szakadárok vezetője pénteken annak következményeként, hogy a kijevi törvényhozás az ország függetlenségéért küzdő huszadik századi szervezetek sorába emelte a második világháborús Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA).

2015.04.10 12:55MTI

Előző nap az ukrán parlament törvényt fogadott el, amelyben több szervezet mellett az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) és annak katonai szárnya, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) tagjainak is függetlenségi harcos státust adott. Ez alapján az UPA partizánjai is ugyanúgy részesülhetnek majd szociális juttatásokban, mint a szovjet hadsereg partizánjai.

Történelminek nevezte Zaharcsenko a donyecki szakadárok hírügynökségének adott nyilatkozatában ezt a parlamenti döntést. Kijelentette, hogy ezzel "hivatalosan győzött a fasizmus Ukrajnában." Ez pedig szavai szerint "undort és viszolygást" kelt benne.

"Az ukrán vezetés visszafordíthatatlan folyamatot indított el, amely az ország teljes széteséséhez vezet" - hangoztatta a szakadár vezér. A Donyeck és Luhanszk megye Ukrajnától való elszakadásáért küzdő Zaharcsenko nem fejtette ki azonban, miért okozná szerinte az említett törvény Ukrajna szétesését. Úgy vélekedett, hogy a jogszabály újabb kísérlet Ukrajna és Oroszország "összeveszítésére".

Az 1942-ben létrehozott Ukrán Felkelő Hadsereg célja az volt, hogy felszabadítsa a szovjet megszállás alól az ukrán területeket és létrehozza a független ukrán államot. Ezért egy rövid ideig együttműködött a náci németekkel a szovjet csapatokkal szemben. Később azonban egyaránt harcolt mind a német, mind a szovjet megszállók ellen.

Alapítójáról, Sztepan Banderáról nevezik az UPA mai tisztelőit banderistáknak. A mai orosz propagandában a banderista jelző szinonimája a szélsőjobboldalinak, a neonácinak. Tavaly novemberben Oroszországban a legfelsőbb bíróság betiltotta az UPA-t, és szélsőséges szerezetnek minősítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.