Merényletet terveztek

Terrortámadásra készülőket vettek őrizetbe az ukrán hatóságok Odesszában

Elmondta, az őrizetbe vett személyek házilag készített pokolgépekkel készültek merényletet végrehajtani az április 10-i odesszai ünnepségen.

2015.04.08 21:38MTI

Őrizetbe vettek tíz személyt, akik az ukrán hatóságok gyanúja szerint terrortámadásra készültek az áprilisi 10-i odesszai ünnepségen, s akik kapcsolatban álltak az orosz biztonsági szolgálattal - mondta Markijan Lubkivszkij, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója szerdán.

Elmondta, az őrizetbe vett személyek házilag készített pokolgépekkel készültek merényletet végrehajtani az április 10-i odesszai ünnepségen, amely a városnak a náci Németország megszállása alóli felszabadulásáról hivatott megemlékezni. Hozzátette, a pokolgépeket vasszögekkel, vágott vashuzaldarabokkal, anyacsavarokkal és más fémdarabokkal egészítették ki, hogy növeljék azok hatóerejét.

A gyanúsítottaknál végzett házkutatások során bizonyítékot találták arra, hogy a Lubkivszkij által diverzánsoknak nevezett személyek velük kapcsolatban álló oroszokkal egyeztettek provokációk, tüntetések és villámcsődületek szervezéséről, amelyeknek a költségeit az Oroszországi Föderáció különleges szolgálata biztosította - mondta a tanácsadó.

Az ukránok hatóságok megállapították, hogy a diverzánsok közvetlenül az orosz biztonsági szolgálattól (FSZB) kaptak utasításokat, mégpedig egy Grjuza fedőnevű ukrán nőn keresztül.

A csoportot két részre osztották, egy politikai és egy fegyveres egységre. Az előbbi tagjainál a házkutatások során ukránellenes propagandaanyagokat és orosz-barát szeparatista jelképeket találtak.

Az utóbbi csoport vezetője a feloszlatott, Berkut nevet viselő különleges belügyi egység tagja volt, és Kubinec fedőnéven volt ismert. Tőle robbanóeszközök készítésének útmutatóit, gyúlékony folyadékkal töltött üvegeket, öt liternyi robbanószerekhez használt vegyi keveréket, pisztolyokat, golyóálló mellényeket, orosz zászlókat és az oroszok iránti rokonszenvet jelképező Szent György-szalagokat foglaltak le.

Lubkivszkij hozzátette: folytatják a diverzáns szervezet többi tagjának őrizetbe vételét, vizsgálják részvételüket más bűncselekményekben, különösképpen a 2014. május 2-i tragédiához vezető eseményekben. Ezen a napon oroszbarát szakadárok csaptak össze Kijev-párti aktivistákkal Odesszában, ennek során a szakadárok a szakszervezetek székházába menekültek. Az épületet később felgyújtották, a tűz miatt negyvenhárman haltak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.