A világbéke felé

66 éves a NATO

1949. április 4-én írták alá Washingtonban az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapító okiratát.

2015.04.04 14:30ma.hu

A katonai tömörülés alapító tagjai az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália.

A szervezet krédója szerint a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében. A NATO létrejötte már egyértelműen az elkerülhetetlennek tetsző, eleinte még forrónak vélt hidegháború kitörésének köszönhető.

A fő ellenfél, a Szovjetunió hat évvel később hozta létre saját katonai klubját a varsói szerződést. A két szembenálló fél fegyverkezési versenye sokáig a teljes pusztulás rémét tartotta az emberiség feje felé. Szerencsére a felek képesek voltak megőrizni hidegvérüket ezért nem került sor globális katonai összeütközésre.

Az NATO-hoz később új tagok csatlakoztak, 1952-ben Görögország és Törökország, 1955-ben az NSZK, 1982-ben Spanyolország, 1999-ben Csehország, Lengyelország és Magyarország, 2004-ben Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia, 2009-ben Albánia és Horvátország.

2014 októberétől a NATO főtitkári feladatait a norvég Jens Stoltenberg látja el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.