Az amerikai elkötelezettséget demonstrálandó

Tüntetően végigvonul a NATO több keleti tagállamán egy amerikai katonai konvoj

A NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálandó, közúton halad végig a balti országoktól Németországig az amerikai hadsereg egy harcjármű-konvoja, amely hétfőn ért Lengyelország területére. Varsó eközben hét év után először hirdetett kötelező gyakorlatot tartalékosai számára.

2015.03.24 08:17MTI

A Dragoon Ride fedőnevű konvoj több tucatnyi Stryker típusú lövészszállítóból és más páncélozott harcjárművekből áll. A konvoj németországi bázisukra szállítja haza a 2. amerikai gyalogezred katonáit, akik az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget elcsatolása után a keleti NATO-tagok védelmi készültségének fokozása céljából elindított állandó rotációs hadgyakorlaton vettek részt.

Az amerikai konvoj jelzés "a keletiek felé", hogy a NATO erős és egységes - közölte Boguslaw Pacek, a lengyel védelmi miniszter tanácsadója hétfőn az AP amerikai hírügynökséggel.

Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter a lengyel televízióban nyilatkozva "az Egyesült Államok és a NATO erődemonstrációjának" nevezte a gyakorlatot. "A lengyelek büszkék arra, hogy részei a NATO-nak, amely a biztonságot garantálja számukra" - mondta.

A páncélozott harcjárműveket általában vonaton szokták állomáshelyükre visszaszállítani egy gyakorlat után, de a kerekes járművek most közúton teszik meg a legészakibb balti állam, Észtország és a németországi Vilseck közötti mintegy 1800 kilométeres távot, s ezalatt hat országon haladnak keresztül.

Lengyelországban több településen megállnak majd, és találkoznak a helyi lakosokkal, hogy jelezzék: a NATO kész megvédeni keleti tagállamait az esetleges orosz agressziótól - írta az AP.

Ezzel párhuzamosan hétfőn a lengyel védelmi minisztérium bejelentette, hogy több száz tartalékost hívott be azonnali jelleggel egy kötelező gyakorlat keretében, amelyen harckészségüket és bevethetőségüket tesztelik.

Lengyelországban legutóbb hét éve tartottak ilyen gyakorlatot, s a tervek szerint az idei év folyamán összesen 12 ezer tartalékos kap majd hasonló behívót. Boguslaw Pacek ugyanakkor közölte, hogy ennek a gyakorlatnak "semmi köze az ukrajnai helyzethez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.