Nem nálunk, hanem Izraelben

Napelemeket szereltek az izraeli parlament tetejére

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament, a kneszet tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének legalább egy részét.

2015.03.30 14:30MTI

A kneszet szóvivői irodájának bejelentése szerint a tetőre szerelt ezerötszáz napelem a világ legnagyobb, országgyűlési épületen elhelyezett napelemegyüttese.

A tetőn megtermelődő energia az épület szükségletének tíz százalékát fogja fedezni, és bevezetnek más takarékossági intézkedéseket is az energiaszükséglet csökkentésére a "zöld kneszet projekt" keretében - írta a Háárec című újság honlapja.

Takarékos égőket szerelnek fel, javítják az ablakok szigetelését, a munkanap végén automatikusan lezárják a törvényhozók számítógépeit és a klímaberendezésekben kicsapódó vizet felhasználják az épület kertjének a locsolására.

A papírfelhasználást is megpróbálják mérsékelni, a gazdasági bizottság már tavaly május óta csak elektronikus úton küldi szét a törvények első és második olvasatának anyagait, és november óta csatlakozott ötletükhöz a belügyi és a környezeti bizottság is.

Az összes változtatás együtt várhatóan harmadával csökkenti 2015 végéig a kneszet villanyszámláját, de a tavaly indult kezdeményezés távlati célja, hogy hosszú távon önfenntartóvá váljék az izraeli országház.

"Valóságos forradalom zajlik a szemünk láttára. Ez nemcsak az energia megtakarításának forradalma, hanem fordulópont a környezeti tudatosságban is, amit folyamatosan támogattunk az előző két évben" - jelentette ki Juli Edelstein, a kneszet elnöke a napelemek vasárnapi felavatásakor.

Forrás: Wikipedia, Beny Shlevich


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.