Döntött a kneszet

Szabályozás a Negev-sivatag beduin településeiről

Az arab képviselők élesen ellenezték a törvényjavaslatot, rasszistának nevezték azt, többen a pulpituson széttépték, egyikük tiltakozásul vízzel leöntötte a dokumentumot.

2013.06.25 15:14MTI

A kneszet viharos ülésen szűk többséggel, 43-40 arányban elfogadta a Negev-sivatag beduin településeinek szabályozásáról szóló törvényt - jelentette kedden az izraeli média. Az arab képviselők élesen ellenezték a törvényjavaslatot, rasszistának nevezték azt, többen a pulpituson széttépték, egyikük tiltakozásul vízzel leöntötte a dokumentumot. Egy arab képviselőt a parlament elnöke rendfenntartókkal vezettetett ki a plenáris ülésről.

Az új törvény szerint az izraeli hatóságok felszámolhatják az állami földeken lévő, úgynevezett "el nem ismert" beduin falvakat, s lakóikat tömegesen áttelepíthetik a közeli "törvényesen elismert" beduin településekre. A törvény 30-40 ezer beduint kényszerítene áttelepülésre a Negev-sivatagban, 12 ezren viszont engedélyt kaptak, hogy otthonaikban maradhassanak.

Dzsamal Zahalka, az egyik arab párt képviselője szerint az új törvény "nem igazságos, nem tisztességes, nem méltányos és embertelen", és "háborút hirdet az ország arab lakossága ellen."

A szociáldemokrata Munkapárt is bírálta az új szabályozást, egyik képviselőnőjük szerint az állam éveken át nem létezőnek tekintette a beduin törzsek tagjait. "Úgy látszik, abban bízott, hogy eltűnnek"- mondta, és kijelentette: a törvény kísérlet arra, hogy jogi eszközökkel megkülönböztessék a beduinokat.

A jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt is ellenezte a törvényt, mivel szerintük az állam olyan földeket ad a beduinoknak, amelyek a bíróság szerint nem az övék.

Az új szabályozást még az előző parlament idején dolgozta ki Beni Begin, a Likud párt képviselője - aki nem jutott be a január végi választások után megalakult új parlamentbe -, és januárban a kormány, május elején egy minisztériumközi bizottság is elfogadta.

A törvényjavaslat ellen június közepén több ezer beduin és palesztin tüntetett a dél-izraeli Beér-Seva városban, "vérünkkel és fegyverünkkel szerezzük vissza a Negev-sivatagban lévő lakhelyünket"- skandálták.

Izraelben mintegy 160 ezer letelepedett beduin él. Felük a Negev-sivatagban olyan településeken lakik nagy szegénységben, amelyekben nincsenek közszolgáltatások, mert a hatóságok nem ismerik el falvaknak ezeket. A beduinok a Negev-sivatag nagy területeit a saját tulajdonuknak tartják, de ezt a követelésüket a kormány soha nem ismerte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.