Nagy lábon élt a kis kínai

Villái, szeretői voltak a leváltott kínai kémfőnöknek

A kínai titkosszolgálatok magas rangú vezetőjét, a kémelhárítás főnökét korrupció és hatalommal visszaélés gyanújával vették őrizetbe még az év elején.

2015.03.30 13:30MTI

Hat villája, hat szeretője és két törvénytelen gyereke volt a kínai állambiztonsági tárca nemrégiben lebukott miniszterhelyettesének, Ma Csiennek - hozta nyilvánosságra legfrissebb számában a Cajhszin pénzügyi-gazdasági magazin.

A kínai titkosszolgálatok magas rangú vezetőjét, a kémelhárítás főnökét korrupció és hatalommal visszaélés gyanújával vették őrizetbe még az év elején. Azóta társadalmi megbízatásaitól, egyéb közfunkcióitól is megfosztották. A Cajhszin cikke szerint az 59 éves férfi igen kedvelte a fényűzést, és az is kiderült, hogy két szeretője az állambiztonság szervezetében dolgozott.

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Ma aktív segítséget nyújtott Kína egyik leggazdagabb emberének, Kuo Ven-kujnak az üzleti vállalkozásaihoz, elősegítette számára vállalatok felvásárlását, illetve fúzióit. Ezen kívül az ingatlanfejlesztő, dollármilliárdos, aki a pekingi Madárfészek stadion melletti, sárkány alakú szállodakomplexum építtetője is, Ma közreműködésével igyekezett megszabadulni vetélytársaitól. Az üzletember az ellene indított nyomozás elől külföldre menekült.

Ma Csien több mint harminc évet töltött a titkosszolgálatoknál, és 2006-ban kapta meg a miniszterhelyettesi posztot. A Cajhszin úgy tudja, az ügyben már további két, az állambiztonsági szolgálatnál dolgozó vezetőt is elmozdítottak állásából, és nyomoznak ellenük. A pekingi hivatal vezetőjét, Liang Kót február közepén szintén leváltották. Ma testvére - aki egy pénzintézet vezérigazgató-helyettese - és titkára ellen ugyancsak vizsgálat indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.