Franciaországi légikatasztrófa

Ez kemény: egy csoport német iskolás is volt a lezuhant gépen

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén. Magyar nem volt a fedélzeten.

2015.03.24 17:36MTI

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén.

Észak-Rajna-Vesztfália oktatásügyi minisztériuma megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba - a tartomány fővárosába - tartó járatán utazott.

Haltern város gimnáziumának tizedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.

A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud. A Halterner Zeitung című helyi lap az online kiadásában 16 tanulóról ír, a beszámoló szerint egy Barcelona közelében fekvő településen töltöttek hét napot egy diákcsereprogram keretében.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa leányvállalatának barcelona-düsseldorfi járatán 150-en tartózkodtak, amikor a gép kedden délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A Germanwings első adatai szerint a lezuhant repülőgépen 67 német állampolgár volt.

Az Airbus 320-as típusú gép szerencsétlensége a német repülés történetének egyik legnagyobb szabású balesete. Az első hírek szerint a katasztrófának nincs túlélője. A 2002-ben alapított Lufthansa-leányvállalatnál soha korábban nem történt szerencsétlenség.

Kedden a német kancellár, az államfő és valamennyi parlamenti párt vezetője kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A törvényhozás alsóházában, a Bundestagban délután megszakították az ülést, egy perc csenddel tisztelegtek az áldozatok emlékének. Joachim Gauck államfő a tragédia miatt megszakította perui hivatalos látogatását.

Angela Merkel kancellár a baleset után tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a repülőgép-szerencsétlenséget. Hangsúlyozta, hogy nem szabad találgatni a baleset okairól.

A kancellár közölte, hogy szerdán a baleset helyszínére utazik Hannelore Kraft Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnökkel. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik - mondta Merkel.

Hozzátette, hogy Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

KKM: vélelmezhetően nincs magyar áldozat!

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár azok között, akik a Germanwings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A járat nem sokkal 11 óra előtt szenvedett balesetet, fedélzetén 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott, amikor az Alpokba csapódott.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést az lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett.

Az áldozatok nemzetiségének beazonosítását nehezíti, hogy a repülő a schengeni térségen belül repült, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás - közölte a KKM.

Hogyan zuhant le a gép?

Ebben a cikkünkben mindent elolvashat >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.