Franciaországi légikatasztrófa

Lezuhant egy német utasszállító Dél-Franciaországban

Dél-Franciaországban lezuhant a Lufthansához tartozó Germanwings légitársaság Barcelonából Düsselordorfba tartó járata. Ami a baleset körülményeit illeti, a jelentések szerint a tragédia idején tökéletes időjárási körülmények uralkodtak a környéken.

2015.03.24 12:20ma.hu

Háromnapos gyász Spanyolországban

Háromnapos hivatalos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére - jelentette be a miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a gyász kedden éjféltől hirdették ki. Szerdán egy perces némasággal emlékezik majd a tragédia áldozataira Spanyolország.

A kormányfő helyettese bejelentette azt is, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy a holttestek azonosítását segítsék. Kérdésre válaszolva közölte: egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az áldozatok kilétét, amíg nem lehetnek száz százalékig biztosak az adatok pontosságában.

Rendőrségi források szerint a barcelonai repülőtéren DNS-mintát vettek az áldozatok hozzátartozóitól és kikérdezték őket a fizikai jellemzőkről, hiszen minden információra szükség lehet az áldozatok személyazonosságának megállapításához.

A barcelonai repülőtéren körülbelül 50 hozzátartozó jelent meg a keddi nap folyamán, közülük többen már útnak indultak a tragédia helyszínére busszal, míg másokat a repülőtér közelében hotelekben helyeztek el, ők orvosi és pszichológusi segítséget kaptak.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset helyszínére utazik.

KKM: vélelmezhetően nincs magyar áldozat!

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár azok között, akik a Germanwings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A járat nem sokkal 11 óra előtt szenvedett balesetet, fedélzetén 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott, amikor az Alpokba csapódott.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést az lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett.

Az áldozatok nemzetiségének beazonosítását nehezíti, hogy a repülő a schengeni térségen belül repült, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás - közölte a KKM.

A tragédia helyszínére viszi a katalán kormány az áldozatok hozzátartozóit

A katalán kormányzat megszervezi, hogy Spanyolországból a katasztrófa helyszínére utazhassanak busszal a lezuhant gép áldozatainak hozzátartozói, amennyiben szeretnének - jelentette be a katalán elnök kedden Barcelonában.

"Nincs rosszabb, mint elveszíteni egy közeli hozzátartozót, ráadásul ilyen tragikus módon" - fogalmazott Artur Mas.

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy többen élnek ezzel a lehetőséggel, és hamarosan útnak is indulnak.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol irálynak és a német elnöknek

Magyarország és az egész magyar nép nevében fejezte ki részvétét Áder János államfő VI. Fülöp spanyol királynak, valamint Joachim Gaucknak, Németország szövetségi elnökének, és a keddi franciaországi légi szerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak.

"A gyász nehéz óráiban mélyen együttérzünk Spanyolország népével, és osztozunk annak fájdalmában" - fogalmazott az államfő a spanyol királynak írt részvéttáviratában, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

Áder János Joachim Gaucknak azt írta: mély megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő dél-franciaországi repülőgép-szerencsétlenségről.

Washington segítséget ajánlott

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy segít kideríteni a Germanwings-utasszállító lezuhanásának okát - közölte kedden Washingtonban Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Meehan szerint amerikai hivatalos személyek ebben az ügyben felvették a kapcsolatot a francia, a német és a spanyol hatóságokkal.

"Jelenleg nincs jele annak, hogy (az esetnek) köze lenne a terrorizmushoz" - jegyezte meg a szóvivő, és kormánya nevében kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

Barack Obama elnököt Lisa Monaco belbiztonsági és terrorelhárítási ügyekben illetékes tanácsadó folyamatosan tájékoztatja a 150 halálos áldozattal járó katasztrófa fejleményeiről - tette hozzá a szóvivő.

Egy csoport német iskolás is a fedélzeten tartózkodott

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatásügyi minisztérium megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatán utazott.

A Haltern városi gimnázium tízedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.

A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud.

A Germanwings első adatai szerint a lezuhant repülőgépen 67 német állampolgár tartózkodott. Itt tovább olvashat erről a témáról >>>

A KKM részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) részvétét fejezte ki a keddi franciaországi légi szerencsétlenség következtében elhunyt áldozatok családtagjainak.

A tárca az MTI-hez kedden eljutatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesült a dél-franciaországi repülőgép-szerencsétlenségről.

A KKM részvétét fejezte ki a szörnyű katasztrófa következtében elhunyt áldozatok családtagjainak. A minisztérium osztozik valamennyi érintett fájdalmában - olvasható a közleményben.

Valls: semmilyen feltételezés nem zárható ki

Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófájával kapcsolatban  - mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői.

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is jeleztek.

Olvassa tovább a cikket itt >>>

Merkel alapos vizsgálatot ígér

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját - mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak. "A német gép lezuhanása, 140-nél is több emberrel a fedélzeten súlyos megrázkódtatás, amely minket németeket, és a franciák és spanyolokat mély gyásszal tölt el" - mondta a német kancellár.

Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, és vele tart Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Hannelore Kraft. (Düsseldorf a tartomány fővárosa.)

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik - mondta Merkel.

Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

Joachim Gauck szövetségi elnök is kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak. A hivatalos látogatáson Peruban tartózkodó német államfő egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik segítik őket.

Hannelore Kraft a baleset utáni első nyilatkozatában azt mondta, reméli, hogy találnak túlélőket, de tudja, hogy a katasztrófáról szóló hírek alapján nincs sok esély erre.

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött

A Germanwings repülőgépének katasztrófájáról értesülve Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratot küldött a német kancellárnak és a spanyol kormányfőnek - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden.
   
Mély megrendüléssel értesültem a Franciaországban bekövetkezett tragikus repülőgép-szerencsétlenségről - írta Orbán Viktor, aki részvétét és együttérzését fejezte ki Angela Merkelnek és Mariano Rajoynak.
   
Hozzátette: a magyar nép osztozik az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában.

3D-s térkép a Germanwings-gép útvonaláról - a hegyekben adódtak a gondok

Forrás: FlightAware


A KKM egyelőre nem tudja, van-e magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) egyelőre nincs információja arról, hogy volt-e magyar állampolgár a délelőtt Franciaországban lezuhant Germanwings-járat fedélzetén - közölte a tárca kedden koradélután.

Kifejtették: felvették a kapcsolatot a légitársasággal, amely egyelőre nem tudott adatokat rendelkezésre bocsátani az utaslistával kapcsolatban.

Emellett a berlini magyar nagykövetség is megkereste az illetékes szerveket, de onnan sem jutottak biztos információkhoz.

Gyászol egész Európa a Facebookon is


Merkelt megrázta a szerencsétlenség híre

Angela Merkel német kancellárt "mélyen megrázta" a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófája - közölte kedden a német kormány.

A kormány Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a kancellár lemondta hivatalos programjait és délután sajtónyilatkozatot tesz.

Angela Merkel a baleset óta telefonált Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, és folyamatosan tartja a kapcsolatot Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és Alexander Dobrindt közlekedési miniszterrel - áll a közleményben.

Hozzátették, hogy Németország párizsi nagykövete a baleset helyszínére indult.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 fő személyzet - tartózkodott, amikor kedden délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén.

A düsseldorfi repülőtéren helyszíni beszámolók szerint elkülönítették a VIP várótermet mindazoknak, akik a lezuhant gépre vártak. Pszichológusok próbálnak segíteni nekik a tragédia feldolgozásában. Berlinben a külügyminisztérium válságstábot állítottak fel, a hozzátartozók egy külön segélyvonalon érdeklődhetnek a tárcánál.


FRISS!

Újra elérhető a germnawings.com, de elképzelhető, hogy lesznek fennakadások. A légitársaság továbbra is arra kérte az embereket, hogy ezen a felületen tájékozódjanak.

Daniel Pook Facebook-oldal


Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával - közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

Ez az első légikatasztrófájuk

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa. Ennek ellenére esnek a Lufthansa-részvények a baleset miatt.

Beindult a katasztrófaturizmus

Noha a légitársaság arra kérte az embereket "folyamatosan figyeljék weboldalukat", a germnawings.com - valószínűleg a hatalmas forgalom miatt - összeomlott és sokáig nem volt elérhető. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azonnal a helyszínre utazott.

Egy közelben lakó férfi szerint a terület ahol a repülőgép becsapódott nehezen megközelíthető, csak helikopterrel vagy több órás gyaloglással lehet eljutni a roncsokig.

Az airfleets.net adatbázisa szerint a lezuhant A320-as 24 éves, 1991-ben még a Lufthansánál állították forgalomba.

A francia Csendőrség hivatalos közleményében arra kéri az embereket, hogy ne próbálják megközelíteni a becsapódás helyszínét, és ne torlaszolják el tömeges kivonulással az odavezető utakat. Ami a baleset körülményeit illeti, a jelentések szerint a tragédia idején tökéletes időjárási körülmények uralkodtak a környéken.

Nem az időjárással volt gond - Meteo-France radar composite


Többségében németek utaztak a lezuhant repülőn

Többségében németek utaztak a Franciaországban lezuhant repülőgépen - jelentette a spanyol közszolgálati televízió kedden.

A csatorna úgy tudja, hogy a német utasokon kívül spanyol állampolgárok is utaztak a Barcelonából Düsseldorfba tartó gépen. A pontos utaslistát azonban egyelőre nem közölte a légitársaság.

A katalán kormányzat bejelentette, hogy egy segélyvonalat hozott létre, amelyen felvilágosítást és segítséget kérhetnek a gép utasainak hozzátartozói.

VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik - közölte a televízió.

Az index.hu cikke szerint Airbus A-320-as fedélzetén 142 utas (az óta ez 144-re módosult) és 6 fő személyzet tartózkodott, összesen 148 ember. Villámsajtótájékoztatóján François Hollande francia elnök azt mondta: nincsenek túlélők. Az áldozatok személyazonossága egyelőre nem ismert. Hollande azt is bejelentette, hogy hamarosan kapcsolatba lép Angela Merkel német kancellárral és Fülöp spanyol királlyal.

A francia közlekedési miniszter szerint a zuhanás előtt küldtek vészjelzést a gépről.

CBS This Morning

A katasztrófa a Francia Alpokban, Digne közelében történt.  A Spiegel azt írja, hogy a helyszín Alpes-de-Haute-Provence közelében van. A francia belügyminisztérium közlése szerint roncsokat találtak a Francia Alpokban Barcelonnette régióban.

A 4U9525 jelzésű járatnak 9:35-kor kellett volna indulnia Barcelonából, de a Flightradar24.com adatai szerint csak 10-kor startolt el. A gépnek 11:55-kor kellett volna megérkeznie Düsseldorfba.

10:41-kor tűnt el a radarokról, miután percenként 1000 métert vesztett a magasságából.

A Germanwings oldala jelenleg nem elérhető, ahogy a düsseldorfi repülőtér honlapja sem.

A Germanwings párszavas első közleménye szerint ők is a médiából értesültek a történtekről, de egyelőre semmilyen saját megerősített információjuk nincs.

Egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy műszaki hiba, pilótahiba vagy esetleg terrorcselekmény áll a katasztrófa hátterében.

A Germanwings a Lufthansa csoporthoz tartzozó fapados légitársaság. A cég székhelye Kölnben van, de nagyobb bázisai vannak Stuttgartban, Hamburgban, Berlinben és Düsseldorfban is. A társaság 1997-től a német regionális légitársaságból, a Eurowingsből nőtt ki, 2002-ben lett független cég és ekkor kapta a Germanwings nevet, 2009-ben pedig a társaságot felvásárolta a Lufthansa.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az Indexnek elmondta: amíg nem tudnak többet a baleset körülményeiről, addig nincs további intézkedés.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.