India

A rendőrök harmadának nőnek kell lennie

Az indiai kormány pénteken előírta, hogy az Újdelhiben és további hat közigazgatási egységben szolgáló rendőrök egyharmada nő legyen.

2015.03.21 11:30MTI

Az intézkedést a Narendra Modi indiai kormányfő vezette kabinetülésen fogadták el a nők elleni erőszak feltartóztatását célzó küzdelem részeként. Az előírás az ország hét olyan szövetségi területére vonatkozik, amelyet részben vagy teljesen a központi kormány irányít - írta sajtóközleményében a kormány.

A kvótától a nők bizalmának megszilárdítását remélik, "hogy szükség esetén ne habozzanak védelmet és segítséget kérni a rendőröktől". Indiában az utóbbi években több olyan eset történt, amelyben - általában többen - bántalmaztak és megerőszakoltak, esetleg meg is öltek nőket.

A hivatalos adatok szerint az 1,2 milliárd lakosú Indiában átlagosan 22 percenként követnek el nemi erőszakot nők ellen. Az indiai parlament a nemi erőszakot a korábbinál szigorúbban büntető törvényt fogadott el 2013-ban. A jogszabály értelmében az áldozatukat megölő erőszaktevők halálbüntetést is kaphatnak.

A törvény válasz arra az országszerte hatalmas felháborodást kiváltott esetre, amikor férfiak egy csoportja egy autóbuszon megerőszakolt egy diáklányt, aki később belehalt sérüléseibe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.