Paks

Oroszország a magyar-orosz atomipari együttműködés folytatódására számít

Oroszország arra számít, hogy a Magyarországgal az atomipar területén folytatott együttműködése nem szenved kárt Budapest és az Euratom vitája miatt.

2015.03.16 11:45MTI

"Ez az egész történet annak következménye, hogy a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai nem végezték lelkiismeretesen a munkájukat" - állapította meg Vlagyimir Csizsov orosz diplomata a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Hozzátette, hogy a következő napokban találkozni fog a Financial Times brit üzleti napilap főszerkesztőjével, és felveti neki ezt a kérdést. Csizsov megjegyezte, hogy a Magyarország és az Euratom között felmerült bizonyos nézeteltérésekről van szó.

"Ennek a történetnek van egy nyilvánvalóan provokációs mellékíze, mert Magyarország és az Európai Bizottság egyaránt cáfolta a média által terjesztett információt, amely szerint (az EU) blokkolta a két új blokk építését Pakson" - mondta az orosz diplomata.

A Financial Times a múlt csütörtökön, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, arról írt, hogy az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

A lap információi szerint az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár aznap határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit. Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta a Paks II. atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János államtitkár pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy folyamatos az egyeztetés az EU és a magyar kormány között a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában, és olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyag-ellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot".

Ugyanaznap Kovács Zoltán kormányszóvivő azt közölte, hogy a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik az atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője ugyancsak múlt pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta, hogy az EU nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését és az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott, eleget téve az Euratom-szerződés 53. pontja szerinti jogi kötelezettségének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.