Gyerekek is vannak az áldozatok között

OSDH: közel 13 ezer embert kínoztak halálra a szíriai börtönökben

"A mártírok hozzátartozóit arra kényszerítik, hogy aláírjanak egy nyilatkozatot, amely szerint rokonukat a kormányellenes lázadók ölték meg".

2015.03.13 16:41MTI

Közel 13 ezer embert kínoztak halálra a szíriai rezsim börtöneiben a polgárháború négy évvel ezelőtti kirobbanása óta - közölte pénteken egy ellenzéki csoportosulás.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet arról számolt be, hogy a felkelés kitörése óta 12 ezer 751 rab, köztük 108 gyerek vesztette életét kínzás következtében a börtönökben. Az emigráns csoport tájékoztatása szerint emellett mintegy 20 ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

"A mártírok hozzátartozóit arra kényszerítik, hogy aláírjanak egy nyilatkozatot, amely szerint rokonukat a kormányellenes lázadók ölték meg" - tudatta az OSDH.

Az elfogott ellenzékiek jelentős része először a titkosszolgálat börtöneibe kerül, ott nem kapnak megfelelő mennyiségű élelmet és ivóvizet, orvosi ellátás pedig egyáltalán nincs.

Számos rabot "túszként" tartanak fogva a szíriai börtönökben, hogy nyomást gyakoroljanak a megfelelő személyekre, akikkel az őrizetbe vettek szoros, gyakran rokoni kapcsolatban állnak.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 210 ezret.

Az OSDH arról számolt be decemberben, hogy a rezsim börtöneiben 12 ezer embert tartanak fogva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.