Dzsihád

Hat Szíriába készülő franciának vonták be a személyi okmányait

Először fordul elő, hogy megtiltják Franciaország területének elhagyását olyan állampolgároknak, akikről gyanítható, hogy a dzsihadistákhoz kívánnak csatlakozni Szíriában.

2015.02.23 11:47MTI

Bevonták a francia hatóságok a személyi igazolványát és az útlevelét hat francia felnőtt állampolgárnak, akik Szíriába készültek utazni, hogy ott csatlakozzanak iszlamista csoportokhoz - tudta meg hétfőn az RTL kereskedelmi rádió.

A bevonás fél évre szól és két évre megújítható.

Először fordul elő, hogy megtiltják Franciaország területének elhagyását olyan állampolgároknak, akikről gyanítható, hogy a dzsihadistákhoz kívánnak csatlakozni Szíriában. Az intézkedésre a novemberben elfogadott újabb terrorellenes törvény ad lehetőséget, amely 1986 óta a 14. szigorítás a feltételezett terroristákkal szemben. A hatóságok azt remélik, hogy ezzel az intézkedéssel lelassíthatják a francia dzsihadista jelöltek Szíriába jutását.

Miután a titkosszolgálatok jelezték, hogy a hat francia készen áll az indulásra, a hatóságok elvették a személyi okmányaikat, s azok helyett egy igazolást adtak át nekik. Az útlevélen kívül a személyi igazolvány bevonására azért volt szükség, mert a Szíriával határos Törökországig azzal is eljuthattak volna. A gyanúsítottak nevei bekerültek a schengeni információs rendszerbe, amely bármelyik európai határállomáson hozzáférhető.

Többük esetében a hozzátartozók jelezték a hatóságoknak, hogy a családtag Szíriába készül utazni, másokat pedig titkosszolgálati megfigyelésekkel lepleztek le a rádió szerint.

A személyi okmányok bevonása ellenére a dzsihadisták hamis papírokkal is el tudnak jutni Szíriába. Ennek megakadályozására a gyanúsítottaknak ezentúl rendszeresen meg kell jelenniük a rendőrségen. A rádió úgy tudja, hogy jelenleg negyven esetet vizsgálnak ki a hatóságok, s az elkövetkező napokban további bevonások várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.