Nyemcov-gyilkosság

Nyemcov lánya felelősnek tartja Putyint

A nemrégiben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus lánya "politikai szempontból" Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősnek tartja az apja haláláért.

2015.03.12 10:51MTI

Zsanna Nyemcova a BBC brit televíziónak adott, s a műsorszolgáltató honlapján ismertetett interjújában hangsúlyozta, hogy apja "Putyin bírálója volt, Putyin ellen harcolt, nem más ellen".

A 30 éves tőzsdei elemző arról beszélt, hogy Nyemcov volt az oroszországi ellenzék legerősebb vezetője, nincs más, aki ennyi tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezne.

Szerinte a volt miniszterelnök-helyettes meggyilkolásával "lefejezték az orosz ellenzéket, mindenki meg van rémülve". A nő, aki szerint politikailag motivált gyilkosság történt, emellett elmondta, hogy az orosz nyomozó hatóságok nem vették fel vele a kapcsolatot, mivel "nem érdekli őket a független vizsgálat".

Nyemcov a meggyilkolását megelőzően állítólag arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Zsanna Nyemcova ennek kapcsán elmondta, hogy nem léphetett be az apja lakásába, ahol az ellenzéki politikus iratait tárolta. A fiatal nő arról számolt be, hogy amikor apja haláláról értesült "nem tudta elhinni, és még most sem hiszi el", hogy ez megtörténhetett. "Megölték az apámat, nem maradhatok néma" - tette hozzá.

Borisz Nyemcovot február 28-ra virradóra ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de aztán elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt. Az orosz ellenzék megrendelt politikai gyilkosságnak tartja az RPR-Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnökének a megölését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.