Beavatkozhattak a nyomozásba

Nyemcov-gyilkosság: kihallgatásra hívták a jogvédőket

Kihallgatásra hívta be az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) Eva Merkacsevát és Andrej Babuskin jogvédőt azzal az indokkal, hogy "beavatkoztak" a Borisz Nyemcov ellenzéki politikus gyilkosságával kapcsolatos nyomozásba.

2015.03.11 19:59MTI

Eva Merkacseva, Andrej Babuskin, és a Polgárjogi Bizottság (ONK) nevű jogvédő szervezet több más tagját kihallgatásra hívták be, mert - mint a nyomozási illetékesek fogalmaznak - "beavatkoztak a nyomozás menetébe" azáltal, hogy a gyanúsítottaknál jártak, és külön vizsgálódtak.

A jogvédő szervezet nem részese a nyomozásnak, így tagjai megsértették az eljárási szabályokat és a törvényt az ügy dokumentumainak (a nyomozó bizottság szerint illetéktelen) vizsgálatával - közölte a nyomozó bizottság. Merkacseva az SZK állítását képtelenségnek nevezte, szerinte nem történt törvénysértés.

A gyanúsítottaknál azért jártak, mert előzőleg olyan információt kaptak, amely szerint erőszakot alkalmaztak ellenük a kihallgatás során. A nyomozó bizottság arra szeretne választ kapni a jogvédőktől, hogy miért érdeklődnek ennyire a nyomozás iránt, és milyen alapon tájékoztatják a sajtót észrevételeikről.

Az SZK illetékesei egyébként korábban maguk is késznek mutatkoztak megvizsgálni, hogy alkalmaztak-e erőszakot a kihallgatók, de csak abban az esetben, ha erről maguk a gyanúsítottak tájékoztatják a hatóságokat. Babuskin azt mondta, hogy a nyomozásról nem tettek fel kérdéseket, amikor kedden a fogdában jártak, csak a kihallgatás körülményeit firtatták. Amennyiben pedig bántalmazás történt - mondta -, kötelességük a nyilvánosságot tájékoztatni.

Babuskinnak Zaúr Dadajev, a gyilkosság fő gyanúsítottja kedden még azt mondta, erőszakot alkalmaztak a kihallgatás során, így akarva beismerő vallomást kikényszeríteni tőle. Ezt Dadajev most tagadja - tette hozzá Babuskin. Anton Cvetkov, az ONK vezetője viszont szerdán arról számolt be, hogy e szervezet tagjai vizsgálódásuk során nem találtak a gyanúsítottak testén kínzásra utaló sérüléseket.

A fő gyanúsított "azt mondta, hogy árammal kínozták. Megvizsgáltuk a testének azokat a részeit, ahova állítása szerint az elektródákat helyezték, de nem találtunk égési sérülést" - mondta Cvetkov. Anzor Gubasev testén is csak olyan sérüléseket fedeztek fel, amelyek vélhetően az őrizetbe vétel után keletkeztek.

A jogvédők olyan információt is kaptak, miszerint Sagit Gubasevet, Anzor öccsét őrizetbe vételekor arcon rúgták. "De semmilyen nyomot nem találtunk, amely erre utalna" - mondta az ONK feje. Dadajev sípcsontján bilincsnyomokat, illetve a jobb térdén sérülés nyomát észlelték, ezekről Cvetkov úgy vélte, az őrizetbe vételkor keletkeztek.

Az ONK továbbá arról adott tájékoztatást, hogy a három gyanúsítottat "kiváló körülmények" között tartják őrizetben, a személyzet illedelmesen és szabályszerűen bánik velük.

Zaúr Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja hétfőn bevallotta, hogy ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus meggyilkolását, és közölte, azért ölték meg Nyemcovot, mert nem egyszer negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra. Jelenleg Dadajev, Anzor és Sagit Gubasev tagadja a gyilkosságot - mondta Cvetkov. Mindeközben egy másik gyanúsított, Tamerlan Eszkerhanov alibijét igazoló videofelvételt tett közzé a Life News.

A férfi állítása szerint a gyilkosság idején munkahelyén tartózkodott, amely öt percnyire van a merénylet színhelyétől. A nyilvánosságra hozott felvétel a hírportál szerint a férfi állítását igazolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.