Útdemonstrációival hívta fel magára a figyelmet

Elrabolták a zimbabwei ellenzék egyik vezéralakját

Ismeretlenek elrabolták a zimbabwei ellenzék egyik vezéralakját, aki a Robert Mugabe elnök lemondását követelő ülődemonstrációival vált ismertté a dél-afrikai országban. Az Egyesült Államok és az Európai Unió az ügy kivizsgálására szólította fel a helyi hatóságokat.

2015.03.11 17:57MTI

Itai Dzamara családja arról számolt be, hogy az aktivistát hétfőn öt ismeretlen férfi betuszkolta egy gépjárműbe fővárosi otthona közelében, majd elhajtottak vele.

Az aktivistát tavaly októberben őrizetbe vették, miután benyújtott egy petíciót, amelyben lemondásra és új választások kiírására szólította fel a 91 éves államfőt. Az ellenzék Mugabét tartja felelősnek az ország katasztrofális gazdasági helyzetéért.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közleményben tudatta, hogy aggodalommal tölti el őket a férfi eltűnése. Az unió arra szólította fel a zimbabwei kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést Dzamara hollétének felderítése érdekében.

A hararei amerikai nagykövetség által kiadott közleményben pedig azt írták, hogy "amennyiben (Dzamara) hatósági őrizetben van, fontos, hogy tartsák tiszteletben az alapvető emberi- és szabadságjogait, ahogyan azt Zimbabwe alkotmánya is garantálja".

A zimbabwei ellenzék az állambiztonsági szolgálatot vádolja az aktivista elrablásával. Emmerson Mnangagwa alelnök viszont tagadta, hogy a hatóságok tartanák fogva Dzamarát, és arról tájékoztatott, hogy keresik a férfit.

Afrika legidősebb és az egyik legrégebb óta hivatalban lévő elnöke 1980 - az ország függetlenedése - óta hírhedten kegyetlen, diktatórikus eszközökkel irányítja Zimbabwét, miközben a gazdasági összeomlás szélére jutatta az államot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.