A zimbabwei elnök

"Királyi trónt" kapott 90. születésnapjára Robert Mugabe

Bár az elnöknek pénteken volt a születésnapja, a "királyi trónt", ahogy a zimbabwei állami televízió nevezte, csak egy nappal később adták át egy zártkörű ünnepség keretében, mivel Mugabe aznap tért haza Szingapúrból.

2014.02.23 21:30MTI
Forrás: youtube.com

Az Afrika legidősebb vezetőjének számító Robert Mugabe zimbabwei elnök egy 1,2 tonnás, drágakövekkel díszített "trónt" kapott 90. születésnapjára a kormánytól és az államfői hivataltól.

Bár az elnöknek pénteken volt a születésnapja, a "királyi trónt", ahogy a zimbabwei állami televízió nevezte, csak egy nappal később adták át egy zártkörű ünnepség keretében, mivel Mugabe aznap tért haza Szingapúrból, ahol a bal szemén szürkehályog-műtétet hajtottak végre.

A kőből faragott trónt arannyal, gyémántokkal és állati bőrökkel díszítették. Három helyi művész két éven keresztül dolgozott rajta, mielőtt az elnöki hivatalnak ajándékozták.

A hivatalos médiában olyan fényképek jelentek meg, amelyeken az államfő a leopárd-, krokodil- és oroszlánbőrökkel borított trónon ül.

A politikus egy nemrégiben vele készített interjúban "Isten kegyének" nevezte hosszú élettartamát.

"A kilencven csak egy szám, számomra ez kilencven év tapasztalatot jelent, jót és rosszat egyaránt" - mondta Mugabe a szombati rendezvényen.

A vasárnapi nyilvános ünnepséget egy 50 ezer nézőt befogadó stadionban tartják a fővárostól 74 kilométerre található Maronderában, ahol az esemény kedvéért nemrégiben felújították a hepehupás utakat. A rendezvény költségét egymillió dollárra (225 millió forintra) becsülik.

Születésnapja előestéjén az államfő azt mondta, hogy 2018-ban véget érő elnöki ciklusa végéig nem fog visszavonulni.

Mugabe 1980 - az ország függetlenedése - óta hírhedten kegyetlen, diktatórikus eszközökkel irányítja Zimbabwét, miközben a gazdasági összeomlás szélére juttatta az államot. Hivatalban töltött harmincnégy évével Afrika legidősebb és egyben legrégebb óta hatalmon lévő vezetőjének számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.