Véres zavargások

Húsz év börtönre ítélték Elefántcsontparton a volt elnök feleségét

Húsz év börtönre ítélte egy ítélőszék kedden hajnalban Simone Gbagbót, a volt elefántcsontparti elnök feleségét a nyugat-afrikai országban négy éve lezajlott véres zavargásokban játszott szerepéért.

2015.03.10 20:30MTI

2010 decembere és 2011 márciusa között több mint 3000 ember halt meg az elefántcsontparti összecsapásokban, amelyek azután törtek ki, hogy Laurent Gbagbo volt elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét Alassane Ouattara jelenlegi államfővel szemben.

A két tábor véres harcait követően Laurent Gbagbót 2011 áprilisában őrizetbe vették, és kiadták a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), ahol emberiesség elleni bűncselekmények vádjával vár ítéletére.

A 65 éves egykori elnökfeleség elleni ítéletét kilenc órás maratoni tanácskozás után hozta meg az abidjani bíróság. Tahirou Dembelé bíró indoklása szerint Simone Gbagbo "merényletet követett el az államhatalommal szemben, lázadó mozgalomban vett részt és aláásta a közrendet".

Egyhangúlag meghozott döntésével a bírói tanács a főügyész által a kért büntetés dupláját szabta ki az egykori elefántcsontparti "first ladyre". Az egykori francia gyarmat üzleti fővárosában lefolytatott perben további 77 vádlottat ítéltek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.