Többnyire Pakisztánból és Afganisztánból

Illegális bevándorlók tömege érkezik Északkelet-Olaszországba

Nemcsak Olaszország déli partjaira, az északkeleti Friuli-Venezia Giulia tartományba is szakadatlanul érkeznek az illegális bevándorlók csoportjai. A többnyire Pakisztánból és Afganisztánból érkező bevándorlók az olasz-osztrák határon levő, síparadicsomként ismert Tarvisiónál lépnek be Itáliába.

2015.03.09 17:44MTI

Friuli-Venezia Giulia tartományt az illegális bevándorlók ostromolják - írta az Il Giornale jobbközép olasz napilap hétfőn.

Az újság szerint a keleten Szlovéniával, északon Ausztriával szomszédos olasz tartomány "második Lampedusává" változott. Ugyanazt a szerepet tölti be, mint a délolasz sziget az Észak-Afrikából induló illegális bevándorlók számára: Friuli-Venezia Giulia is kapu az Európai Unióba való bejutáshoz.

Az északkelet-olasz tartományba elsősorban Pakisztánból, Afganisztánból és Iránból érkeznek az illegális bevándorlók, akik a beszámolók szerint Törökországon, Szerbián, Magyarországon és Ausztrián keresztül igyekeznek eljutni Olaszországba.

Többségük az olasz-osztrák határhoz közeli Tarvisiónál lép be Friuli-Venezia Giuliába és az olasz-szlovén határnál levő Gorizia városa felé tart, ahol a menedékkérelmeket felülvizsgáló olasz iroda regionális székhelye található.

Az olasz hatóságok szerint az illegális bevándorlókat mozgató emberkereskedő bűnszervezetek egyik "elosztóhelye" az ugyancsak a tartományban fekvő Udine városa közelében található.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint Friuli-Venezia Giulia befogadóállomásain jelenleg több mint ezernyolcszázan vannak. Ebben az 1,2 millió lakosú olasz tartományban a legmagasabb a bevándorlók számaránya a lakossághoz viszonyítva.

Az Il Giornale hangoztatta, hogy a bevándorlók elszállásolása és eltartása Friuli-Venezia Giuliában fejenként napi 35 euróba kerül (több mint tízezer forint). Az Északi Liga szélsőséges olasz párt április közepére Udinében és Triesztben demonstrációt hirdetett meg az illegális bevándorlás ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.