Törvénytelen jövedelemszerzés...

Letartóztatták a volt bolíviai kábítószerügyi vezetőt

Letartóztatták pénteken a bolíviai rendőrség kábítószerügyi osztályának volt vezetőjét törvénytelen jövedelemszerzés és kábítószer-kereskedelmi kapcsolatok gyanújával.

2015.03.07 11:30MTI

Oscar Nina rendőrtábornokot, feleségét és két gyerekét a bolíviai hatóságok néhány nappal korábban vették őrizetbe a leköszönt rendőrparancsnok törvénytelen bevételeivel kapcsolatos pénzmosás gyanújával. Nina és családja ügyében a drogkereskedelemhez fűződő szálak "komoly gyanúja" merült fel.

A nyomozók Nina hivatalos jövedelméből meg nem fizethető vagyontárgyakat - összesen hárommillió dollárnak megfelelő értékben - találtak a család birtokában, miközben a rendőrparancsnok havi illetménye 1430 dollárnak megfelelő összeg volt.

Bolívia a világ harmadik legnagyobb kokaintermelője, továbbá a perui kokain feldolgozó és tranzitországa. Evo Morales bolíviai elnök 2008-ban kémkedés és a politikai ellenzéknek nyújtott támogatás vádjával kiutasította az amerikai kábítószer-ellenes hatóságot (DEA) az országból, és állítása szerint azóta javult a kábítószer elleni küzdelem helyzete Bolíviában.

Ninát Morales bízta meg a kábítószer-ellenes erők átszervezésével, majd egy évvel később kinevezte országos rendőrparancsnoknak. Nina a következő évben lemondott, miután René Sanabria tábornokot, akkori kormánytanácsadót letartóztatták Panamában drogkereskedelem vádjával.

Sanabriát később kiadták az Egyesült Államoknak, ahol jelenleg tizennégy évi börtönbüntetését tölti. Oscar Ninával kapcsolatban egyebek között vizsgálják, hogy volt-e kapcsolata "El Chapo" Guzman mexikói drogbáróval, akit hazájában egy évvel ezelőtt elfogtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.