Irak

A biztonsági erőkre támadt az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport szombat hajnalban támadást indított a biztonsági erők állásai ellen az iraki Szamarrában, ahol a hadsereg és a szövetséges síita milíciák offenzívára készülődnek a dzsihadisták ellen.

2015.02.28 14:24MTI

Helyi források szerint az IÁ két harcosa szombat hajnalban felrobbantotta magát Szamarra északi részében.

Ezzel egy időben a Bagdadtól 95 kilométerre fekvő város déli részén is öngyilkos robbantást hajtottak végre, majd a radikális iszlamista szervezet tagjai távcsöves puskákkal, tüzérségi ágyúkkal és rakétavetőkkel lőni kezdték a kormányerőket.

A város lakosai arról számoltak be, hogy fekete füstfelhő gomolygott Szamarra bizonyos részei felett, miközben hatalmas robbanások hallatszottak. Eddig három halottról és hat sebesültről érkezett jelentés. A kormányhadsereg több ezer katonáját vezényelték Szamarra környékére, hogy onnan kiindulva offenzívát indítsanak az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló környékbeli városok, köztük Tikrít visszafoglalására.

Szamarrát és környékét az elmúlt hónapokban többször is ostrom alá vette a terrorszervezet. A várost heves harcok árán tavaly júniusban sikerült visszafoglalni a dzsihadistáktól. Irakban mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és az iraki biztonsági erők.

A merényleteket gyakorta az IÁ vállalja magára, amely tavaly június óta Észak- és Nyugat-Irak jelentős részét tartja ellenőrzése alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.