Távol-keleti rakétatudomány

Kínai rakétát észleltek az USA felett

3 napig ment a találgatás, hogy vajon mi lehetett az a fénylő objektum a nyugati part sötét egén, amit az amerikaiak láthattak. Kiderült, hogy nem meteoritról van szó. Megkezdődött a harmadik világháború?

2015.02.27 13:00ma.hu

Február 23-án meglepő jelenséget figyelhettek meg az Egyesült Államok nyugati határánál, annyira északon, hogy kanadai jelentések is érkeztek az esetről. Amint az az alábbi videón is látható, az éjszaka sötétjét egy határozott nyomvonallal bíró, fényes tárgy hasította ketté. Nézze csak:



Az azóta eltelt pár nap alatt kiderült, hogy nem természeti jelenségről van szó, annyira nem, hogy egy (vagyis inkább jó sok) emberi kéz alkotta tárgy lépett be az észak-amerikai légtérbe. Pontosabban egy rakéta, mégpedig egy kínai rakéta.

Szerencsére arról nincsen szó, hogy kirobbant volna a harmadik világháború; a nagyjából 110 kilométeres magasságban észlelt jelenség ugyanis egy rakéta visszahulló teste, vagyis a Föld körül keringő több ezernyi űrszemét egyike volt. A légkörben elégett darab 2014 decemberében még a részét képezte a Jaogan Vejhszing 26 (Yaogan Weixing 26) műholdat szállító CZ-4B rakétának, pontosabban annak hármas fokozata volt.

Mindez a NASA földkörüli űrszemetet megfigyelő programja (Orbital Debris Program Office) révén derült ki. Az Amerikai Meteor Társaság egyébként rövid idő alatt közel 200 bejelentést kapott a látványos égi jelenségről, az amerikai figyelem tehát nem pihen. Ugyanakkor földet ért darabokról nem érkezett jelentés, vagyis úgy tűnik, hogy a rakétatest a levegőben elégett, ezzel elejét véve egy nemzetközi diplomáciai incidensnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.