Közvélemény

A horvátok kétharmada szerint rossz irányba halad az ország

A horvátok kétharmada gondolja úgy, hogy rossz irányba halad az ország, a többség ezért az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ) látja a változás lehetőségét, a kormányzó szociáldemokratáknak (SDP) csökkent a támogatottsága.

2015.02.26 14:30MTI

A Crobarometar februári felmérése szerint a HDZ az első helyen végzett 28,7 százalékkal. A pártnak évek óta nem volt ekkora a támogatottsága. Elemzők úgy látják, ha ma tartanák a parlamenti választásokat, akár az abszolút többséget is megszerezhetné - közölte a Nova Tv horvát kereskedelmi tévé-csatorna.

A közvélemény-kutatás szerint a kormányzó szociáldemokraták csak a második helyen végeztek 19,8 százalékkal. A HDZ a negyedik egymást követő hónapban növelni tudta népszerűségét, az SDP ebben a hónapban először veszített támogatottságából.

A két párton kívül a parlamenti küszöböt az Élőlánc politikai szervezet 14,6 százalékkal és az OraH zöld párt 8,8 százalékkal lépte túl. A Vilibor Sincic vezette Élőlánc három hónapja tűnt fel a palettán, azóta vált a harmadik politikai erővé. Mirela Holy zöld pártjának azonban egymás után a negyedik hónapja csökkent a támogatottsága.

A felmérés alapján a kormányt csak minden 5-ik állampolgár támogatja, mindössze a választóknak 20 százaléka. Nem támogatja 73 százalékuk, 7 százalék pedig nem tudja támogatja-e.

Horvátország évek óta rossz irányba halad - ezt jelenleg a szavazók 74 százaléka gondolja így. Ez az arány csökkent az elmúlt egy év alatt, de a számok így is nagy fokú borúlátásra utalnak. Pozitív előrelépést mindössze a szavazók 19 százaléka lát, 8 százalékuk nem tudja, mit gondoljon a jövőről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.