Nem tapasztalta a rendőrség

Nem nő a Horvátországon keresztül kivándorolni próbáló koszovóiak száma

A horvát rendőrség szerdán azt közölte, nem tapasztalják, hogy a kivándorolók koszovóiak Horvátországon át próbálnának meg Nyugat- Európába jutni.

2015.02.18 18:43MTI

A szerb és a koszovói sajtó február elején arról számolt be, hogy új útvonalat találtak a Koszovóból az Európai Unióba igyekvő "menekültek" a szigorúbbá vált szerb és magyar határellenőrzések miatt, és a legtöbben immár Albánia és Montenegró (azaz nyugat) felé veszik az irányt.

A horvát határrendészet nem tapasztalt növekedést a koszovói állampolgárok illegális határátlépésével kapcsolatban - állt abban válaszban, amelyet a rendőrség igazgatósága küldött az MTI-nek.

A közlésben hangsúlyozták: 2014-ben a horvát határrendészet 251 olyan koszovói állampolgárt vett nyilvántartásba, akik illegálisan akartak belépni az országba, ez pedig 9 százalékos csökkenés az előző évhez képest, amikor 273 koszovói állampolgárt értek határsértésen.

Hozzátették: a csökkenés 2015 januárjában is tapasztalható volt. A múlt hónapban mindössze 8 koszovói állampolgárt értek tetten illegális határátlépésen, ez 63,6 százalékkal alacsonyabb a tavaly januári tettenérések számánál.

A koszovói állampolgárok Horvátországban, ugyanúgy mint a többi európai uniós tagállamban menedékjog-kérelemmel fordulhatnak a hatóságokhoz, és annak elbírálása több hónapig is eltarthat. Amennyiben ezt nem teszik meg, néhány napon belül kitoloncolják őket az országból, és visszaküldik abba az államba, ahonnan érkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.