Terror

Mogherini: az IÁ konkrét veszélyt jelent Olaszországra

Akármelyik pillanatban robbanhat a líbiai helyzet - az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei újabb videoüzenettel fenyegették meg Róma városát.

2015.02.22 23:30MTI
Twitter/Yonkersoem40

Az IÁ dzsihadistáinak fekete színű zászlója lobog a római Colosseum tetején azon a videóm, amelyet Twitter-üzenetben közölt az IÁ-hoz csatlakozott líbiai fegyveresek csoportja.

Az olasz közszolgálati televíziónak nyilatkozó Federica Mogherini szerint az IÁ fenyegetése konkrét veszélyt jelent Olaszországnak. A volt olasz külügyminiszter, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott, hogy Líbiában "robbanásra kész a helyzet néhány száz kilométerre Itália partjaitól". Federica Mogherini hozzátette, hogy Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiában nem alakult ki irányítás, jelenleg Líbiában "az állam nem létezik". Márpedig a líbiai belpolitikai stabilitás feltétele az, hogy a nemzetközi közösség egységes líbiai tárgyalóféllel tudjon egyeztetni - jelentette ki az EU főképviselője. Megjegyezte, az IÁ Líbiában éppen ezt a hatalmi űrt használja ki.

Federica Mogherini hangoztatta, hogy a jelenlegi fázisban a diplomáciai eszközökkel kell megoldást találni, és ez "nem napok, hanem akár hetek kérdése is lehet".

Matteo Renzi olasz miniszterelnök ugyannak a csatornának adott interjúban ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincsen ok aggodalomra, az olaszok legyenek nyugodtak. Az olasz titkosszolgálat folyamatos ellenőrzés alatt tartja a líbiai fejleményeket. Az IÁ Líbiában nem annyira erős mint ezt mutatni akarja - jelentette ki.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség partnerének a kelet-líbiai Tobrukba menekült líbiai kormány számít. A helyzetet diplomáciai eszközökkel kell megoldani, ugyanakkor Olaszország nem vonja ki magát egy esetleges békefenntartói kontingens vezetése alól Líbiában - fogalmazott Matteo Renzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.