Ebola

Megnyitják a fő határátkelőket Libériában

Libéria elnöke az ebolajárvány mérséklődése miatt vasárnapi hatállyal feloldotta a hat hónapja kivetett éjszakai kijárási tilalmat és elrendelte az ország fő határátkelőinek újbóli megnyitását.

2015.02.21 08:50MTI

A kijárási tilalmat és a szárazföldi határátkelők lezárását a járvány tetőfokán, 2014 augusztusában rendelte el az államfő, hogy akadályozzák a vírus terjedését.

A kijárási tilalom eleinte este kilenc és reggel hat óra között volt érvényben, később éjfél és reggel hat között. Ellen Johnson Sirleaf közleménye szerint a libériai nemzetbiztonsági tanács javaslatára rendelte el az intézkedések feloldását.

Az egy éve kitört nyugat-afrikai ebolajárvány Libériát érintette a legsúlyosabban: az országban több mint 9000 ember betegedett meg a vírussal, közülük 3900-an haltak bele a vérzéses lázba.

Ugyanakkor az ebola elleni küzdelemre létesült ENSZ-misszió (UNMEER) vezetője, Iszmáil Uld Sejk Ahmed csütörtökön arról számolt be, hogy Libéria nagy sikereket ért el a járvány elleni harcban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint az előző héten csak két új megbetegedést regisztráltak az országban. Ugyanakkor az ENSZ több tisztviselője is arra figyelmeztetett, hogy a járvány teljes kiirtása továbbra is nehéz feladatnak ígérkezik.

Hétfőn a járvány alábbhagyása miatt újraindult a tanítás a libériai iskolákban. Minden idők legsúlyosabb ebolajárványa, amely tavaly februárban Guineában tört ki, legalább 9442 ember halálát okozta, elsősorban Libériában, Guineában és Sierra Leonéban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.