Iszlám Állam

Amerikai lehet az egyiptomi koptok egyik hóhéra

Szakértők szerint a felvételen kötött símaszkot viselő, késsel mutogató hóhér "csaknem folyékonyan", amerikai vagy kanadai akcentussal beszéli az angolt.

2015.02.19 23:19MTI

Amerikai és kanadai nyelvészek szerint amerikai hátterű lehet az a férfi, aki angolul beszélt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetnek az egyiptomi kopt keresztények lefejezését bemutató videóján - közölte híroldalán csütörtökön a CNN televízió.

Szakértők szerint a felvételen kötött símaszkot viselő, késsel mutogató hóhér "csaknem folyékonyan", amerikai vagy kanadai akcentussal beszéli az angolt. A CNN által megkérdezett nyelvészek szerint az általa használt nyelvjáráson arab hatás érződik, ami arra utal, hogy az illető kétnyelvű lehet. A szakemberek szerint véleménye azonban azzal kapcsolatban megoszlik, hogy milyen idős korban tanulhatott meg angolul.

Erik Thomas, az Észak-karolinai Állami Egyetem szociofonetika-kutatója szerint a férfi kiejtése inkább amerikai, mint kanadai, és feltehetően kiskorában kezdett el angolul tanulni. Thomas szerint a kiejtése túl jó ahhoz, hogy észak-afrikai vagy közel-keleti nyelvtanulást feltételezzen.

Bill Kretzschmar, a Georgiai Egyetem professzora azt feltételezi, hogy az angol a beszélő második nyelve lehet, amit vagy Észak-Amerikában vagy egy észak-amerikai tanár segítségével sajátított el.

Kirk Hazen, a Nyugat-virginiai Egyetem nyelvésze úgy vélekedett, hogy az álarcos Törökországban vagy más helyen tanulta az angolját, amely nem a brit angol egyik változata.

Charles Boberg, a montreáli McGill Egyetem nyelvésze szerint egyértelmű, hogy a férfi nyilvánvalóan arab anyanyelvű, ami hatást gyakorolt az angoljára, amit Észak-Amerikában sajátíthatott el és amit szintén csaknem anyanyelvi szintűnek minősített. Boberg azt állapította meg, hogy a férfi gyerekkorának közepén vagy a végén tanulhatott meg angolul, mert a kiejtéséből hiányzik ugyan a felnőtt fejjel nyelvet tanuló bevándorlókra jellemző akcentus, ugyanakkor nem sajátította valamelyik konkrét észak-amerikai tájegység "bennszülöttjeire" jellemző beszédmódot.

Az IÁ-propagandavideó hangfelvételének rövidsége miatt a szakértők többet az illető hátteréről többet nem tudtak megállapítani.

Korábban ugyancsak nyelvészek működtek közre a Szíriában Dzsihadista John néven hírhedté vált maszkos terrorista kilétének kiderítésében, aki amerikai és brit túszokat fejezett le. Az amerikai Szövetség Nyomozó Iroda (FBI) tavaly szeptemberben közölte, hogy sikerült beazonosítania a férfit, David Cameron pedig utasítást adott a brit szakszolgálatoknak a felkutatására és elfogására.

A "multikulturális londoni kiejtéssel" beszélő férfi személyazonosságát hivatalosan nem fedték fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.