Iszlám Állam

"Förtelmes és gyáva tett": elítélik a koptok lefejezését

Az ENSZ főtitkára és a Biztonsági Tanács is határozottan elítélte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet líbiai szárnya lefejezett 21 egyiptomi kopt keresztényt.

2015.02.16 17:41MTI
YouTube screenshot

Az IÁ líbiai szárnya vasárnap este videofelvételt tett közzé a 21 egyiptomi kopt férfi lemészárlásáról.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár - a szóvivője által kiadott hétfői közlemény szerint - "a leghatározottabban elítéli, hogy vallási hovatartozásuk alapján vegyenek célba" embereket.

A Biztonsági Tanács "förtelmes és gyáva" tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában a 21 egyiptomi meggyilkolását, és követelte az IÁ vagy bármely más, az al-Kaidával kapcsolatban álló szervezet fogságában lévő összes túsz azonnali szabadon engedését.

A BT állásfoglalása sürgette az IÁ legyőzését, valamint az intolerancia, az erőszak és a gyűlölet felszámolását. Az ENSZ legfontosabb biztonságpolitikai testületének 15 állama leszögezte, hogy az IÁ "által elkövetett barbár cselekmények nem félemlítik meg őket, hanem megerősítik eltökéltségüket" a dzsihadisták elleni harcban.

Az állásfoglalás emlékeztetett az IÁ ellen már elfogadott BT-határozatokra, valamint arra, hogy Francois Hollande francia és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök új intézkedéseket sürgetett a terrorszervezet ellen.

Az egyiptomi légierő a 21 kopt meggyilkolásáért való megtorlásként hétfőn bombázta az IÁ líbiai állásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.