Ukrán válság

Tűzszünet: a normandiai négyek nyomást gyakorolnak

Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország csütörtökön megegyeztek abban, hogy újabb nyomásgyakorlással próbálnak érvényt szerezni a február 12-én megkötött kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodásnak.

2015.02.19 15:36MTI

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyaltak egymással, és ennek eredményét jelentette be Párizsban a francia elnöki hivatal. A közlemény szerint a négy ország vezetői elítélték a tűzszünet megsértését és egyetértenek abban, hogy a Minszkben elfogadott intézkedéseket "szigorúan és a maguk teljességében" foganatosítani kell, valamint "megvizsgálták a debalcevei események következményeit".

A közlemény szerint "az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek találkoznia kell a helyszínen a felekkel" és érvényt kell szerezniük a minszki megállapodásnak. Hollande tudatta azt is, hogy ennek érdekében az újabb nyomásgyakorlás részleteiről a négy ország külügyminiszterei már csütörtökön elkezdenek tárgyalni.

Francia diplomáciai források jelezték: elképzelhető, hogy a tárcavezetők találkozni is fognak a következő napokban, feltehetően Párizsban, azért, hogy a minszki megállapodás "megsértései ne vezessenek annak megszűnéséhez". A párizsi forrás szerint "kritikus hetek következnek".

A szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok a stratégiailag fontos csomópontnak számító Debalcevében és környékén, sőt a szeparatisták fokozták a város elfoglalására tett erőfeszítéseiket. Miután a felkelők kedden benyomultak a városba és elfoglalták annak nagyobbik részét, a hónapok óta ostromlott ukrán kormányerők szerdán megkezdték csapataik többségének kivonását a városból és környékéről.

A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.