Fegyveres rendőrök felügyelete mellett

Koppenhágai lövöldözések: eltemették a támadások zsidó áldozatát

A férfit a dán főváros zsidó temetőjében helyezték örök nyugalomra, a szertartás biztonságára számos, állig felfegyverzett rendőr felügyelt.

2015.02.18 20:09MTI

Több százan - közöttük Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök - vettek részt szerdán Dan Uzan, a múlt hét végi koppenhágai lövöldözések zsidó áldozatának temetésén.

A 37 éves biztonsági őrt a palesztin származású támadó fejbe lőtte, miközben a koppenhágai nagy zsinagógánál állt őrségben. A férfit a dán főváros zsidó temetőjében helyezték örök nyugalomra, a szertartás biztonságára számos, állig felfegyverzett rendőr felügyelt.

Szombat délután és éjjel kettős terrortámadás történt Koppenhágában: egy fegyveres lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött. A dán állampolgárságú támadó két emberrel végzett, ötöt megsebesített.

A rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték a merénylőt. A dániai zsidó közösség a Jyllands-Posten című dán napilapban kifogásolta, hogy a párizsi merényletek után nem erősítették meg a dániai zsidó intézmények védelmét. Bírálat érte a dán belső felderítő szolgálatot (PET) is, miután kiderült, hogy szeptemberben már figyelmeztették arra a veszélyre, hogy a feltételezett elkövető, az akkor késelés miatt börtönbüntetését töltő Omar El-Hussein "radikalizálódik".

Az ellenzéki pártok szerdán a terrorellenes harcra fordított összegek növelését kérték. A rendőrség közben újabb részleteket tett közzé a merénylet kapcsán. Megerősítette az elkövető személyazonosságát. A 22 éves - palesztin származású - férfi először a kulturális központ mellékbejáratain próbált meg bejutni az épületbe.

Egy M95 típusú puskával 28-szor az épületre lőtt. Az egyik golyó végzett egy 55 éves dokumentumfilmessel. A merényletekben megsebesült öt dán rendőr kedden elhagyta a kórházat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.