DSK

A volt IMF-vezér felmentését kéri az ügyészség a kerítés vádja alól

A csoportosan elkövetett kerítéssel megvádolt Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főigazgatójának "egyértelmű és egyszerű" felmentését kérte kedden az észak-franciaországi Lille ügyészsége.

2015.02.17 18:11MTI

"Ha minden terhelő és felmentő bizonyítékot mérlegre teszünk, úgy látom, hogy sem a nyomozás, sem a meghallgatás nem tette lehetővé, hogy bebizonyosodjon Dominique Strauss-Kahn bűnössége" - mondta Frédéric Fevre lille-i ügyész.

A vádhatóság lépésére számítani lehetett, miután a vizsgálóbírók az ügyészség ellenvetése ellenére küldték büntetőbíróság elé kerítés vádjával az IMF lemondott vezetőjét.

Hétfőn egyébként a két felperes prostituált ügyvédjei is bejelentették, hogy visszavonják a Strauss-Kahn elleni vádakat. Elismerték, hogy nincs elég kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a volt IMF-vezért kerítésért el lehessen ítélni.

"Meg vagyunk arról győződve, hogy Dominique Strauss-Kahn teljesen tisztában volt azzal, hogy a szexpartnerei prostituáltak voltak. De ez a meggyőződés bizonyosan nem elegendő a szabálysértés megállapításához"" - mondta az egyik ügyvéd.

A két hete kezdődött perben a francia közgazdászt, aki 2012 előtt a francia elnökválasztás egyik legesélyesebb baloldali jelölt-aspiránsának számított, azzal gyanúsítják, hogy egy prostitúciós hálózat által 2008 és 2011 között Párizsban és Washingtonban szervezett szexpartik legfőbb haszonélvezője volt.

Strauss-Kahn meghallgatásán nem vitatta, hogy részt vett a partikon, de azt állította: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait a tőle befolyást remélő üzletember barátai finanszírozták. Hangsúlyozta, hogy nem követett el "sem bűncselekményt, sem szabálysértést", s elítélte, hogy a vizsgálóbírók eltúlozzák a barátai által szervezett szexpartik gyakoriságát és az ott történteket.

A vizsgálóbírók szerint Strauss-Kahn nem egy egyszerű "ingyenes fogyasztó" volt a barátai által szervezett esteken, hanem azokat kifejezetten az ő megrendelésére szervezték, s azoknak a legfőbb haszonélvezője volt. Bizonyítékként egy általa rendelkezésre bocsátott párizsi lakást és az ügy legfőbb szereplőinek küldött SMS-eket mutatták be, amelyek alapján a vád szerint a volt IMF-vezér "a szexuális igényeit kielégítő rendszert" működtetett.

A francia sajtóban csak Carlton-ügynek nevezett botrány ugyanakkor kezdődött, amikor 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg a volt IMF-vezért egy New York-i szálloda alkalmazottja. Az amerikai hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania. Franciaországban azonban folytatódott a névtelen feljelentés alapján megkezdődött vizsgálat. A lille-i bűnügyi rendőrség 2011 februárjában arról értesült, hogy a négycsillagos Carlton Hotel PR-felelőse, René Kojfer prostituáltakat hajt fel a szálloda vendégeinek, innen vezettek el a szálak Strauss-Kahnhoz és három barátjához.

Az ügyész úgy vélte, hogy nem egy "maffiahálózatot" lepleztek le a hatóságok, hanem "egy baráti csoportot", amely "egóját, ambícióit, sőt teljesen egyszerűen fizikai vágyait akarta kielégíteni".

Három napon át tartott kihallgatásán Strauss-Kahn végig tagadta, hogy ő szervezte volna a szexpartikat. A prostituáltakkal való szembesítések során, amikor a nők azokról a durvaságokról beszéltek, amelyeket a volt IMF-vezér részéről kellett elviselniük, Strauss-Kahn meg sem rezdült. Elismerte, hogy szereti a csoportos szexet, amelyet "rekreációs foglalatosságnak" tekint, nem pedig "vágóhídnak", ahogy a volt partnerei. A prostituáltak iránti averziójáról is beszélt. "Prostituáltakkal nem tetszik (a szex), mert azt szeretem, ha buli van" - mondta az IMF-vezér. A titkos párizsi bérlakást a perben pedig azzal magyarázta, hogy a szexpartik idején még házas ember volt, azokról felesége, Anne Sinclair sztárújságíró nem tudott.

A bíróság egyébként az ügyészség felmentési kérelmét nem köteles követni. Amennyiben bizonyítottnak látja a vádat, a volt IMF-vezért tíz év szabadságvesztéssel és félmillió eurós pénzbüntetéssel sújthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.