Ukrán válság

Lodzban megkezdődött a VIII. Európa-Ukrajna fórum

A három napos Európa-Ukrajna Fórum szervezője a varsói Keleti Intézet.

2015.02.16 07:48MTI

Ukrajna a legmagasabb árat fizette az önállóságáért, amióta 1991-ben kikiáltotta függetlenségét: a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a nehéz makrogazdasági helyzet magára az ukrán államiságra nézve jelent fenyegetést - derül ki abból a jelentésből, melyet vasárnap este mutattak be Lódzban, a VIII. Európa-Ukrajna fórum elnevezésű háromnapos nemzetközi konferencia nyitóülésén.

A jelentést a neves kijevi Razumkov Központ szakértői mutatták be. A dokumentum szerint a kelet-ukrajnai konfliktus már több mint ötezer emberéletet követelt Ukrajna részéről, 11 ezer sérültje van, emberek százezrei kényszerültek rá otthonuk elhagyására.

Az ország területének öt százalékát megszállták, emiatt több milliárd hrivnyára becsülik az anyagi kárt, a GDP 8 százalékkal csökkent, és a hadműveletek katasztrofálisan hatottak ki a Donyec-medencei iparra is.

A jelentés szerzői a Kreml agresszív politikáját teszik felelőssé a kelet-ukrajnai konfliktusért. Moszkva politikája meglepetésként hatott a Majdan-forradalom után megalakult ukrán kormányra, Oroszország ugyanis nem szerepelt lehetséges támadóként a hivatalos nemzetbiztonsági dokumentumokban - olvasható a jelentésben.

A Razumkov Központ szakértői Oroszország által folytatott hibrid háborúként jellemzik a kelet-ukrajnai konfliktust. Erre a terrorizmusellenes hadművelet áprilisi elindítása volt szerintük a legmegfelelőbb válasz.

A jelentés szerint 2015-ben Ukrajna költségvetésének öt százalékát (mintegy 5,5 milliárd dollárt) szánná katonai kiadásokra, mélyreható átszervezést végezne a belügyi tárcában, ami ,,összefogottabbá" tenné az ukrán rendőrséget. Az Európa-Ukrajna Fórum szervezője a varsói Keleti Intézet.

Az előző tanácskozásokat a lengyelországi Wroclawban és Krynicában, valamint Kijevben tartották, de 2013 májusában a konferenciát Budapesten szervezték. Az idei fórumon több mint 500 vendég vesz részt, köztük mintegy 160-an Ukrajnából érkeztek.

Köztük van Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter is. Magyarországot a program szerint Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára képviseli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.