Ukrán válság

A tűzszünet ellenére nem szűnnek a harcok Debalcevében

Az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére folyamatos volt az ágyúzás és a gépfegyverropogás a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által hetek óta ostromlott Debalceve közelében.

2015.02.16 07:44MTI

"Egész éjjel és napközben is lőttek" - mondta egy Oleg nevű felkelő a szeparatisták egyik fellegvárának számító Donyecktől mintegy 65 kilométerre északkeletre fekvő vasúti csomópontnál.

"Csak a parancsra várunk, hogy támadást indítsunk a város ellen. Ez néhány napon belül kétségtelenül meg fog történni" - tette hozzá a férfi.

Az AFP francia hírügynökség munkatársai szerint a debalcevei harcok intenzitása alig mérséklődött a tűzszünet életbe lépése óta.

A Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő, a szakadárok területébe mélyen beékelődő város környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a lázadók. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő csoportja korábban közölte, hogy a tűzszünetet Debalceve és Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" vezetője leszögezte, hogy a fegyvernyugvás nem vonatkozik Debalcevére.

"A minszki megállapodásban egyetlen szó sem esett Debalcevéről" - mondta a politikus. A most életbe léptetett tűzszünetről csütörtökön Minszkben született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között.

A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan, szintén a fehérorosz fővárosban tartott csúcstalálkozójukon.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.