Okosfegyvert Északnak

Bizarr puska a kanadai seregben - videó

Noha Kanada nem a nagy honvédő és támadó háborúiról ismert, azért derekasan kivette a részét a 20. századi nagy világégésekből. Ezért nem lankadhat egy pillanatra sem a fegyverfejlesztés - na de ilyen puskákat még biztosan nem látott!

2015.02.14 09:00ma.hu

Noha a kanadai haderő - mint minden épkézláb hadsereg - az ország területi épségéért is felelős, elsősorban tengerentúli tevékenységéről ismert. Így volt ez a két világháború alatt és így van ez mostanában is. Az ország NATO-tag, így kötelezettségeinek teljesítése során katonái egy részét nemzetközi küldetésekbe küldve biztosítja magának kiérdemelt helyét az észak atlanti szövetségben. Egy példa: az észak-amerikai ország 2001-től 2014 tavaszáig állomásoztatott katonákat Afganisztánban.

Egy hadsereg ütőereje számos tényezőtől függ, ezek egyik legfontosabbika a használt fegyverek minőségében rejlik. A kanadaiak is tudják ezt, így folyamatosan keresik a megújulásra való lehetőséget. Ennek egyik állomása a könnyebb, pontosabb lőfegyverek alkalmazása, melynek egyik érdekes példájáról még videónk is van. Nézze csak:



A Colt Canada tette közzé a fenti felvételt, melyen egy igencsak meghökkentő puskát mutatnak be működés közben. Úgynevezett bullpup kialakítású, vagyis a tár az elsütőbillentyű mögött helyezkedik el, szemben a megszokott kialakítással, ahol a tölténytár előre kerül. A prototípus így rövidebb kialakítású lehet anélkül, hogy ehhez be kellene áldozni a pontosságot.

A puska egyébként háromtöltetes gránátlövőként és shotgunként is konfigurálható. Előbbi közepes távolságon található, kézifegyverekkel nem leküzdhető, robbantást "igénylő" célpontok ellen hatásos, utóbbi közelharcban jelent fájdalmas találkozást a csővel szembejövők számára. A "főcső" egyébként standard NATO lőszert, 5,56 milliméteres lövedékeket használ.

Már 2009 óta fejlesztik, ennek ellenére nem tűnik jelentősen kisebbnek és könnyebbnek egy ma rendszerben levő átlagos gyalogsági gépkarabélynál. Ugyanakkor jóval okosabb elődeinél: képes adatokat küldeni és fogadni, amivel életbevágó információkhoz juthat kezelője. Emellett a tervek között szerepel intelligens célzórendszerrel való felszerelése is, amivel javítható pontossága.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.