Még halálosabb mesterlövészek

Önmagát irányító puskalövedék

Nehéz a mesterlövész élete: távolról kell leadnia a halálos pontosságú lövést, különben nem csak, hogy elhibázza a célpontot, de ha nem siet, őt is elkapják. Éppen ezért egy új, még pontosabb lövedék állhat szolgálatba hamarosan.

2014.12.17 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Noha felületes szemlélő számára úgy tűnik, a mesterlövésznek van a legkönnyebb feladata a katonák közül, hiszen csak ül/fekszik, és aztán egyszer meghúzza a ravaszt, a valóság ennél nem is lehetne másabb. Először is, megfelelő pozícióba kell helyezkednie, ahol észrevétlennek kell maradnia. A lövés leadásakor biztosra kell mennie, figyelembe véve az olyan környezeti tényezőket, mint például a szél. Ha pedig meghúzta a ravaszt, a lehető leggyorsabban el kell hagynia a helyszínt, hogy ne fogságban fejezze be a küldetést.

A feladatok közül természetesen a pontos lövés leadása a legfontosabb. Ezt kívánja elősegíteni a DARPA - tudják, nekik köszönhetjük az internetet is - legújabb fejlesztése, az "intelligens lövedék". A fejlett védelmi kutatóprojektekért felelős ügynökség ezért előállt a röppályáját "menet közben" (vagyis a puskából való kilövés és a célpontba való becsapódás között) módosítani tudó lövedékkel.

Az "Extreme Accuracy Tasked Ordinance" (EXACTO) névre hallgató fejlesztés a lézerirányítású bombákhoz hasonló elven működik, melyet még a vietnámi háború alatt kísérletezett ki az amerikai hadsereg. Az .50 kaliberes lövedék valós időben korrigálni képes vezérlőrendszer kapott, minek köszönhetően a gyilkolásra tervezett fémdarab eltérhet attól a pályától, amit lövésze szánt neki, ha úgy tűnik, elvéti a célt.

Az EXACTO optikai érzékelőkkel rendelkezik, melyek repülés közben folyamatosan gyűjtik be az adatokat, amit aztán belső rendszerei elemeznek, természetesen a másodperc törtrésze alatt. Az így előálló információ révén a "puskagolyó" dönthet arról, hogy változtasson-e röppályáján ahhoz, hogy sikeres legyen a találat.

Mindez oda vezet a DARPA állítása szerint, hogy a jelenleg szolgálatban levő mesterlövész-rendszerek hatékonysága, hatótávolsága drámai mértékben kiteljesedhet. Még videó is van róla, nézze csak:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.