Reformok

Ferenc pápa pénzről, nőkről, hitelességről tanácskozik

A Vatikán pénzügyi intézményeinek reformjáról, a katolikus egyház működésének decentralizálásáról és a nőknek az egyházban való szerepéről is szó volt a Ferenc pápának a bíborosi kollégiummal folytatott tanácskozásának második napján.

2015.02.13 16:33MTI
Fotó: Facebook/Pope Francis

A Ferenc pápa által a világ minden részéből a Vatikánba szólított bíborosok részletes képet kaptak arról, hogy az egyházfő megválasztása, vagyis 2013 márciusa óta milyen gazdasági-szerkezeti átalakítás indult el a Vatikánban. A zárt ajtók mögött tartott beszámolókon többek között George Pell bíboros, az egy évvel ezelőtt megalakított Gazdasági Titkárság elnöke, valamint Reinhard Marx bíboros, a szintén tavaly létrehozott Gazdasági Tanács elnöke szólalt fel, összefoglaló ábrákkal illusztrálva az eddigi reformokat, az IOR vatikáni bank átalakítását, a nem régen bevezetett új vatikáni könyvelési és mérlegrendszert, amely minden nemzetközi pénzügyi követelménynek megfelel. A jelentéseket hallgató bíborosok tucatnyi kérdést tettek fel - mondta el az újságíróknak Federico Lombardi.

Az egyház és a Vatikán működésének átláthatóbbá és egyszerűbbé tételét a 2013-as konklávét megelőző bíborosi tanácskozás szorgalmazta. Ferenc pápa ezért kilenc fős bíborosi tanácsot (C9) alakított a vatikáni reformok kidolgozására, valamint vatikáni csúcs-pénzügyminisztériumnak megfelelő Gazdasági Titkárságot hozott létre a pápai állam korábban szerteágazó gazdasági-pénzügyi tevékenységének tüzetesebb ellenőrzésére.

A pénteken véget érő kétnapos bíborosi tanácskozáson (konzisztórium) szó volt az eddig túlzottan Vatikán-központúnak tartott egyház decentralizációjáról, a római egyház és a helyi egyházak kapcsolatáról, valamint a nőknek az egyházban való szerepéről is.

A tanácskozáson részt vevő Gerald Cyprien Lacroix, a kanadai Quebec érseke a Vatikáni Rádiónak így nyilatkozott: Ferenc pápa a kúria reformjával azt szeretné, ha az egyház visszanyerné hitelességét.

Ferenc pápa szombaton húsz új bíborost nevez ki (kreál) a Szent Péter bazilikában. Tizenöten nyolcvan év aluli pápaválasztó bíborosok, tehát részt vehetnek egy esetleges konklávén. Az új tagokkal a teljes bíborosi kollégium létszáma 228-ra emelkedik, a pápaválasztóké 125-re. A következő hónapokban azonban több pápaválasztó bíboros is betölti nyolcvanadik évét, tehát elesik a pápaválasztás jogától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.