Szentszéki szóvivő

Reformál a pápa: hosszú út előtt áll a Vatikán

Hosszúnak jósolta a Vatikán átfogó reformjához szükséges időt Federico Lombardi szentszéki szóvivő csütörtökön azt követően, hogy Ferenc pápa két napos tanácskozásba kezdett a bíborosi testület tagjaival a szerkezeti és gazdasági működés átalakításáról.

2015.02.12 18:21MTI
Fotó: Facebook/Papa Francesco - Jorge Mario Bergoglio

A szentszéki szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy bizonyos újításokat már a teljes reform elindítása előtt be lehetne vezetni "kísérleti jelleggel". Marcello Semeraro püspök, a vatikáni reformok kidolgozásával megbízott kilenc fős bíborosi tanács (C9) titkára korábban úgy nyilatkozott, hogy a Vatikán működési átalakítása nem kezdődik meg 2016 előtt.

Ferenc pápa február 14-én új bíborosokat nevez ki. Ezt megelőzően az egyházfő tanácskozik a bíborosi testületnek a kinevezésre Rómába érkezett tagjaival. Az egyház 228 bíborosából eddig 165 érkezett meg a Vatikánba.



Csütörtökön a pápának és a bíborosoknak a tanács tagjai számoltak be eddigi munkájukról. A tanács jelentést tárt eléjük a tervezett reformokról.

Federico Lombardi elmondta, hogy a reformtervek között szerepel a jelenlegi vatikáni kongregációk, pápai tanácsok és más hivatalok összevonása a bürokrácia csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében. Egyelőre két nagy kongregáció létrehozásáról esett szó: az egyik a laikusokat, a családot és az életet érintő kérdésekkel foglalkozna, a másik az igazságosság, a béke és a könyörületesség eddigi tanácsait foglalná magába. Utóbbihoz tartozna az egyház migrációs és karitatív tevékenysége. Összevonnák a vatikáni kulturális és oktatási tárcát is.

Ferenc pápa a bíborosokkal tartott tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Vatikán reformjának az átláthatóság és a testületileg hozott döntések jegyében kell végbemennie. Ferenc pápa az egész egyházat érintő reformfolyamat kiemelt elemének mondta a kiskorúak, valamint a természet védelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.