Távozik a botrányba keveredett izraeli kormányfő

Ehud Olmert lemond tisztségéről

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy lemond tisztségéről. A korrupciós botrányba keveredett Olmert a kormány szokásos heti ülésének kezdetén jelentette be, hogy távozik a miniszterelnöki posztról.

2008.09.21 11:15MTI

A korrupciós botrányba keveredett Ehud Olmert a kormány szokásos heti ülésének kezdetén jelentette be, hogy távozik a miniszterelnöki posztról. Az izraeli televíziók élőben közvetítettek a kormány üléséről. 

Olmert ugyanakkor továbbra sem árulta el, hogy mikor nyújtja be hivatalosan lemondását Simon Peresz államfőnek.

Az új kormány megalakításának folyamata mindaddig nem kezdődhet el, amíg az államfő át nem veszi a lemondási nyilatkozatot.

Az új miniszterelnök személyének megnevezéséig és kormányának megalakulásáig, vagy esetleg az előre hozott választások kiírásáig Olmert és kormánya - akár hosszú hetekig - ügyvezetőként hivatalban marad. 

A lemondás hivatalos benyújtása után az államfőnek hét napja van arra, hogy egyeztessen a parlamenti pártok vezetőivel, majd megnevezze miniszterelnök-jelöltjét.

Peresz várhatóan Cipi Livni külügyminisztert, a Kadima szerdán megválasztott új elnökét kéri fel kormányalakításra. Livninek 42 nap áll rendelkezésére, hogy megalakítsa kormányát. Ha ez nem sikerül, előre hozott választásokat kell kiírni Izraelben. 

A rendőrség szeptember elején indítványozta az ügyészségnél, hogy korrupció és hivatali visszaélés miatt helyezze vád alá a miniszterelnököt. Olmert ellen hat korrupciós ügyben indult vizsgálat, a vádindítvány két olyan esetre vonatkozik, amikor még nem volt miniszterelnök.

A rendőrségi indítvány jogi jelentőségét mérsékli, hogy a kormányfő tényleges vád alá helyezéséről a főállamügyész, Meni Mazuz dönt. Ügyészségi források szerint a döntés hetekig is elhúzódhat.

Olmert már júliusban bejelentette, hogy az ellene indult korrupciós vizsgálatok miatt szeptember közepén, a kormányzó Kadima pártban tartandó tisztújító választás után lemond a miniszterelnöki tisztségről.

Olmert a vizsgálatok során mindvégig tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.