Elkobozták a riporter útlevelét

Sérülhet a tájékoztatás szabadsága Japánban

Sérülhet a tájékoztatás szabadsága Japánban annak a fotóriporternek a véleménye szerint, akinek az útlevelét elkobozták a hatóságok, mert Szíriába akart utazni.

2015.02.12 11:00MTI

Szugimoto Juicsi csütörtöki tokiói sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A fotóriporter elmondta: külügyminisztériumi tisztségviselők és rendőrök felkeresték niigatai lakásán, és közölték vele, hogy ha nem adja át az útlevelét, akkor letartóztatják.

"Megkérdeztem, hogy mikor kaphatom vissza az útlevelemet, mire azt válaszolták, hogy korlátlan ideig maguknál tarthatják" - mondta. Esete rossz precedenst teremt Japánban, így bármikor előfordulhat, hogy más újságíró útlevelét is bevonják - tette hozzá.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet januárban lefejezte Szíriában a fogságában lévő japán Jukava Harunát, aki a veszélyhelyzeteket kereste a világban, majd egy héttel később az ő barátját, Goto Kendzsi japán haditudósítót. Tokió egyik brutális gyilkosságot sem tudta megakadályozni.

A külügyi tárca azzal indokolta a Szugimotót érintő lépését, hogy a vonatkozó törvény lehetővé teszi számára bármely japán állampolgár külföldre utazásának megtiltását az illető érdekében.

A Kyodo hírügynökség vasárnap rámutatott arra, hogy hasonló lépéshez még sosem folyamodott a minisztérium, és a történtek felvethetik az alkotmány által szavatolt, az utazás szabadságára vonatkozó jog sérelmét. Josihide Szuga, a japán kormány szóvivője a héten úgy nyilatkozott, hogy a kormány tiszteletben akarja tartani az újságírók tájékoztatási szabadságát, de gondoskodnia kell állampolgárai biztonságáról is, és ebben az esetben az utóbbi mellett döntött.

Az 58 éves Szugimoto, aki az elmúlt két évtizedben tudósított a boszniai, afganisztáni, iraki és szíriai háborúkról, elmondása szerint nem tervezte, hogy az IÁ által ellenőrzött területekre utazzon.

A török határ mentén fekvő Kobaniba akart eljutni, ahol több hónapig tartó harcok után a kurd erők visszaverték az IÁ ostromát. A japán rendőrség és a külügyminisztérium illetékesei többször hasztalan figyelmeztették a fotóriportert a várható veszélyekre, mielőtt elvették az útlevelét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.