Állami látogatás

A kínai elnököt és a japán kormányfőt is Washingtonba várják idén

Hszi Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán kormányfő is állami látogatást tesz az idén az Egyesült Államokban, Barack Obama elnök meghívására.

2015.02.07 13:30MTI

Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó az aktualizált amerikai nemzetbiztonsági stratégia közzétételével kapcsolatban nyilatkozott erről, azt hangsúlyozandó, hogy Obama az elnöksége hátralevő két évében eredményeket kíván felmutatni a külpolitikában, nem pedig csak reagálni az Iszlám Állam terrorszervezet vagy az ukrajnai orosz beavatkozás jelentette veszélyre.

"Ezzel a nemzetbiztonsági stratégiával sokkal nagyobb szerepet tűzünk ki Amerika számára a világ alakításában. Elköteleztük magunkat arra, hogy megragadjuk a napi válságon túli jövőt" - hangoztatta az elnöki tanácsadó a Brookings Intézetben.

Rice különös hangsúlyt fektetett az amerikai politikának az Ázsiára történő "súlypont-áthelyezésére", amely egyszerre összpontosít a Kínával és a térség kisebb országaival fennálló kapcsolatok erősítésére.

Mint mondta, Obama elnök a hátrahagyandó öröksége részeként haladást kíván elérni egyebek között a klímaváltozás, az ebola és szegénység elleni harc, valamint a kibernetikai biztonság terén.

Elismerte ugyanakkor hogy az elnök kormányzási ciklusának utolsó két esztendejét a külpolitikában Oroszország és az Iszlám Állam fogják meghatározni. Az ukrajnai válságot a régóta fennálló nemzetközi rend Oroszország általi "szörnyű és halálos megsértésének" nevezte.

Elmondta, hogy az elnök szerint az Egyesült Államok javíthatna a terrorszervezetek által túszul ejtett amerikaiakkal kapcsolatos irányvonalán. Rice szerint az eljárásmód felülvizsgálásával kapcsolatos első részletek a jövő héten nyilvánosságra kerülhetnek.

A nemzetbiztonsági stratégia egyébként ismét állást foglalt a guantánamói amerikai bázison lévő börtönök bezárása és a kubai diplomáciai nyitás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.